Netko blještavom rasvjetom uništio prvi Park tamnog neba u Hrvatskoj

Foto: Lovro Dujnić/Boris Štromar

U LIPNJU ove godine dočekala nas je predivna vijest – kompleks na Petrovoj gori i okolno područje proglašeni su prvim Međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj, što je jedini takav park u Hrvatskoj i 16. u Europi. No, od nedavno on je takoreći uništen, odnosno usred njega su, za sada, nepoznati počinitelji postavili snažnu rasvjetu.

Dakle, radilo se o prvom takvom parku u našoj zemlji u kojem se bez svjetlosnog onečišćenja (snažna ulična rasvjeta, stambena rasvjeta itd.) moglo promatrati i fotografirati zvjezdano nebo, koje je na tom mjestu obično bilo načičkano sjajnim nebeskim tijelima.

No, kada su prije nekoliko dana članovi astronomskog društva Beskraj, pokretača i nositelja projekta prvog hrvatskog Parka tamnog neba, došli na svoje omiljeno mjesto snimati galaksije, maglice i druga svemirska čuda, zaprepastio ih je, kao vampire, snažan sjaj rasvjete koju je netko postavio na anteni koja se nalazi u samom središtu tek uspostavljenog Parka.

Astronomi su postali detektivi

Nihov izlet time je došao kraju, nisu ništa mogli promatrati ili snimati te su Boris Štromar, astronom amater i osnivač AD Beskraj, i njegova ekipa preuzeli na sebe detektivski posao i pokušali istražiti tko bi učinio tako nešto i zašto.

“Postavljeno je bijelo svjetlo koje konstantno svijetli. Direktno bliješti na sve strane i time uništava noćni vid posjetiteljima koji su došli uživati u noćnom nebu. Čim bilo tko pogleda u svjetlo, zjenice se sužavaju i gubi se noćni vid. Ljudskom oku je potrebno otprilike 15 minuta da se oči potpuno priviknu na tamu, a sad je to praktički nemoguće. Sramotno je da je svjetlo postavljeno niti tri mjeseca nakon proglašenja Petrove gore međunarodnim parkom tamnog neba!

Odmah smo kontaktirali općinu i načelnika. Bili su šokirani vidjevši fotografiju te objasnili da njih nije nitko kontaktirao u vezi tog svjetla. Obećali su se raspitati čemu se radi, no do sad još nemamo nikakvih odgovora“, ispričao je za Index Štromar.

Ekipa za snimanje, obavezna visinska obilježja ili telekomunikacije?

Nakon što su amateri astronomi istražili cijelu stvar, suzili su moguće počinitelje na par njih: produkcijska kuća koja snima seriju na tom području, neko obavezno obilježje koje se mora postaviti na svim objektima određene visine, telekomunikacijski operater ili komunalna tvrtka.

No, uskoro su eliminirali dvije od spomenutih mogućnosti.

“Kontaktirali smo produkcijsku kuću koja tamo ovih dana radi snimanje i odgovorili su da to s njima nema veze, a također su i iz općine Vojnić potvrdili da ih za potrebe snimanja pitaju za dozvolu. Dakle vjerojatno se radi o Odašiljačima i vezama d.o.o., no od njih nemamo odgovor. Prema pravilniku o aerodromima, niti na jednoj anteni ili zgradi se ne postavlja bijelo svjetlo koje kontinuirano svijetli, već isključivo crveno ili bijelo koje treperi, a i to jedino u slučaju da se radi o blizini aerodroma. Oko Petrove gore nema nikakvih aerodroma u blizini, pa je svjetlo potpuno nepotrebno! Osim toga antena je postavljena na spomeniku kulture, što je protuzakonito“, ispričao je Boris Štromar.

Dodao je kako su kontaktirali i Agenciju za civilno zrakoplovstvo gdje su im dodatno potvrdili da “u skladu sa zahtjevima iz područja sigurnosti civilnog zrakoplovstva objekti trebaju biti osvijetljeni crvenim svjetlom za označavanje prepreka kada predstavljaju zrakoplovnu prepreku“.

Telekomunikacije: "Mi nismo odgovorni"

Dakle, sada je trebalo istražiti radi li se o telekomunikacijama ili o nekom nasumičnom vandalu, što je manje vjerojatno jer je svjetlo postavljeno na anteni koja je ipak u nečijem vlasništvu.

“Vezano za svjetlosno onečišćenje u Parku tamnog neba, mi samo znamo da se svjetlo nalazi na anteni koja je u vlasništvu Odašiljača i veza d.o.o. Poslali smo im upit, no još nismo dobili odgovor“, poručili su iz općine Vojnić za Index.

Kontaktirali smo Odašiljače i veze d.o.o. kako bismo saznali jesu li oni kojim slučajem postavili ovu snažnu rasvjetu.

“Antena nije u našem vlasništvu. Mi na njoj imamo postavljenu odašiljačku opremu za koju imamo sve potrebne dozvole. Navedeno osvjetljenje ne pripada nama i nije postavljeno od strane Odašiljača i veza“, rekla je za Index Kristina Čulina, službenica za informiranje Odašiljača i veza d.o.o.

“To je čista sprdnja“

Izgleda da će astronomi amateri morati još revnije istraživati kako bi ustanovili čija je to uopće antena i tko je na kraju postavio jarko svjetlo na spomeniku kulture i usred našeg prvog Parka tamnog neba. Štromar je rekao da je cijeli nesretan događaj prijavio Inspekciji zaštite okoliša i da su oni proslijedili prijavu komunalnom redarstvu.

“Spomenik na Petrovoj gori predmet je sustavne devastacije od završetka Domovinskog rata. Očito je da svi smatraju da tamo mogu raditi što žele. Sramotno da je takvo arhitektonsko djelo zapušteno i prepušteno propadanju.

Postaviti snažno bijelo svjetlo na ilegalnom tornju s antenama koji se nalazi na vrhu raspadajućeg spomenika je najveća pljuska pokojnom autoru Vojinu Bakiću. Mogu razumjeti da netko ne zna da je Petrova gora jedan od 15 međunarodnih parkova tamnog neba u Europi, ali na taj način označavati antenu na spomeniku je čista sprdnja“, zaključio je amater astronom Štromar.

Nadamo se da će se uskoro riješiti ovaj tipično hrvatski misterij, koji pokazuje notorno nerazumijevanje važnost kulturnog dobra, i da ćemo uskoro opet moći nesmetano promatrati zvjezdano nebo u jedinom Parku tamnog neba u Hrvatskoj.

Pročitajte više