Neurokirurg u Nu2: Zašto mladi liječnici odlaze iz Hrvatske? Ne idu zbog plaće

Screenshot: HRT

Neurokirurg Darko Chudy opisao je u emisiji Nedjeljom u dva zašto je protiv psihološkog testiranja liječnika.

Kaže da ona nisu standardizirana, da ih neka bolnica ima, druga nema i da se događa da testiranja ne prolaze vrhunski liječnici. Dr. Chudy govorio je i o tome kako je kao liječnik sudjelovao i u Domovinskom ratu, o javnom zdravstvu, liječničkoj solidarnosti i dubokoj mozgovnoj stimulaciji.

Neurokirurg Darko Chudy još je u mladosti želio biti liječnik. U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva kazao je da nastoji biti ozbiljan neurokirurg, a uspijeva li u tome - sude pacijenti. 

Dr. Chudy sudjelovao je i u Domovinskom ratu. Govoreći o tome, kazao je da je kao liječnik bio dragovoljac Domovinskog rata, a u Vukovar je išao kad je bila evakuacija civila i ranjenika 21. prosinca 1991.

"Bio sam sa Zvonkom Čuvalom u Renaultu 4 Doma zdravlja Đakovo. Čekali smo da se ukrca i posljednji kamion u tom velikom konvoju. To je bio naš zadatak", kazao je dr. Chudy i opisao na koje je opasnosti naišao i kako je to prošlo.

O psihološkim testiranjima liječnika

Dr. Chudy objasnio je o kakvim psihološkim testiranjima je riječ, zbog kojih navodno liječnici idu iz Hrvatske. Kaže da to nije neka borba za pravdu, već više borba za mlade ljude, koji stvarno žele ostati u Hrvatskoj.

"Psihološka testiranja nisu standardizirana. Jedna bolnica ima psihološka testiranja, druga nema. Psihološko testiranje dolazi nakon što je kandidat za specijalizaciju završio Medicinski fakultet, položio sve ispite na fakultetu, položio državni ispit, dobio od Hrvatske liječničke komore odobrenje za samostalni rad, radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, hitnoj pomoći - i sad dobiva psihološko testiranje, na psihološkom testiranju ne prolazi. To nije dobro", kazao je.

"Ako javno želite slikovito da prikažem zašto to nije dobro, reći ću vam. Bili smo na europskom kongresu u Stockholmu. Okupila se krema neurokirurga koja se bavi dubokom mozgovnom stimulacijom. Vrhunski stručnjak, profesor s Queen Square Hospital u Londonu, hvali rad docentice Marine Raguž.

To je neurokirurginja koja radi u Zavodu za neurokirurgiju u Dubravi. Ona ne bi prošla na psihološkom testiranju. Ne bi prošli ni neki drugi. Vidio sam da na tim psihološkim testiranjima ne bi prošli oni koji su u toj top ten tablici", rekao je Chudy i opisao što sve tablica obuhvaća.

Onda vidiš, kaže Chudy, da oni koji su bili u prvih deset (top ten) nisu primljeni. "Moja Marina je bila u top ten", kazao je Chudy i nabrojao tko je još među njima, a napominje da se radi o vrhunskim neurokirurzima. Smatra da bi i mladi trebali reagirati.

"Ja koji sam u tom poslu 10, 20 godina, dobro znam što treba i kakav treba biti liječnik u takvom vrlo zahtjevnom i vrlo odgovornom poslu. Ja nemam eliminacijsku moć kao što ima psihološko testiranje. Ja mogu sugerirati, mogu oblikovati bodove, mogu dati određeni broj bodova. To tako u svijetu nije", rekao je Chudy i naveo kako to ondje izgleda.

Kako provesti psihološka istraživanja?

Naglasio je da psihološka testiranja moraju biti prilagođena i specijalizaciji i hrvatskoj populaciji.

Ne možete prepisati iz Amerike psihološka testiranja za hrvatsku populaciju. To tako ne ide. I onda se to treba ispitati na kandidatima prije nego što se počne upotrebljavati. To je svojevrstan projekt. Ali ako netko hoće saznati kako se provode psihološka testiranja, onda mora pitati na mjestu u Hrvatskoj koja ima najbolja saznanja o neuroznanosti i najbolja saznanja o psihološkim testiranjima. Znači Fakultet za psihologiju i Hrvatski institut za istraživanje mozga. To je vrh neuroznanosti u Hrvatskoj", rekao je Chudy.

"Da to nije tako, a to mogu znanstveno, nedvosmisleno pokazati, ne bih svoju obitelj liječio u hrvatskom javnom zdravstvu, niti bih sebe liječio", kazao je Chudy.

Napominje da on nije protiv privatnog zdravstva. Kaže da se u Hrvatskoj nije riješilo pitanje kulture rada.

"Zašto se nije promijenilo to što je isto plaćen onaj neurokirurg ili drugi kirurg koji ima 300 operacija godišnje, kao onaj koji ima tri operacije godišnje", upitao je Chudy i potom opet upitao - zašto se nije ništa promijenilo u tome da ekipa koja operira stranca, koji bolnici plaća svoju operaciju, nešto i dobije za tu operaciju. Tvrdi da se tako radi u inozemstvu.

Neki misle da se u privatnom zdravstvu sve može riješiti, kupiti, ako se ima novca. Chudy pak tvrdi da je sklon malo grubljem upozorenju.

"Postoje privatne poliklinike koje imaju pravo raditi na tzv. crvene uputnice, pri čemu su povlaštene. Druge poliklinike nemaju pravo raditi na crvene uputnice, pa nisu povlaštene", istaknuo je Chudy i naglasio važnost sveučilišnih bolnica. 

"Sveučilišne bolnice su budućnost medicine i u Hrvatskoj i u svijetu"

Chudy napominje da u sveučilišnim bolnicama trebaju raditi vrhunski profesori, stručnjaci te da bi oni u tim istim uvjetima trebali imati mogućnosti privatno raditi poslijepodne, subotom itd. 

"Na taj način riješit će se niz problema - da se bolje iskorištava oprema, da sveučilišne bolnice imaju dodatne prihode, da liječnici profesori u sveučilišnim bolnicama imaju više mogućnosti pomagati pacijentima, pokazivati studentima, asistentima i specijalizantima.

Sveučilišne bolnice su budućnost medicine i u Hrvatskoj i svugdje u svijetu. To je tako naredila kancelarka Angela Merkel. Rekla je da sveučilišne bolnice trebaju dobiti sve od države jer želi da one budu vrh svjetske medicine. To je ono što me najviše boli, da se naše sveučilišne bolnice više ne paze, njeguju itd", kazao je Chudy.

Zašto mladi liječnici odlaze iz Hrvatske?

"Prvo se trebamo zapitati zašto mladi odlaze iz Hrvatske. Odgovorno tvrdim da ne idu zbog većih plaća", rekao je Chudy i napomenuo kako to nije jednostavna odluka.

Na kraju krajeva, kaže, oni odlaze van vrlo često prije specijalizacija.

Dojam je da liječnici često solidarno reagiraju. Urednik i voditelj Stanković kazao je kako nema puno liječnika koji će reći "mi smo pogriješili, bolnica je krivo postupila" i pritom spomenuo slučaj Line Budak, onkološke pacijentice koja je iznijela niz optužbi na rad Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice. Nakon inspekcije Ministarstva zdravstva koje je kazalo da je sve u redu, u izvješću pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, kako prenosi N1, stoji da su pacijentici Budak povrijeđena prava na zdravlje.

"Liječnička solidarnost je nužna, ali nije uvijek pravilo"

Chudy nije želio komentirati taj slučaj. No u vezi sa solidarnošću liječnika kazao je:

"Mi liječnici smo isto ljudi. Koji put ima onih koji baš i ne razmišljaju u dobroj namjeri. Da to nije tako, onda ne bi bio nekakav Mengele u povijesti čovječanstva. Ne bi se događali zločini za vrijeme Drugog svjetskog rata, gdje su japanski specijalizanti kirurgije vježbali na živim zarobljenicima, Kinezima, abdominalnu kirurgiju tako da su ih bez anestetika rezali", kazao je. 

"Ima među nama, i to pouzdano znam, izuzetnih ljudi, koje zovem vitezovi medicine. Ali ima nas i koji nismo takvi", dodao je Chudy.

"Ne smije se dogoditi greška umijeća, ali se može dogoditi komplikacija. Ja sam imao komplikacije. Neki put su pacijenti na te komplikacije možda loše reagirali. Ja sam to nastojao riješiti. Mene su te komplikacije užasno mučile.

Nisu mi davale spavati. Bio sam tada i pušač kad mi se dogodila jedna komplikacija. Pušio sam tri kutije cigareta dnevno. Nisam mogao spavati. Prema tome, teško sam to doživljavao. Znam da i drugi teško doživljavaju komplikacije", rekao je.

Duboka mozgovna stimulacija

Govoreći o dubokoj mozgovnoj stimulaciji, neurokirurg Darko Chudy rekao je da se elektrodom omogućava da mladi čovjek nema distoniju, bitno mu se poboljša kvaliteta života i vraća se zapravo u normalan život.

Neurokirurški poziv je, kako kaže, težak jer ima slučajeva da se bezuspješno boriš sa zloćudnim tumorima i onda si rezigniran, žalostan. S druge strane, dođe do toga, kaže, da s dubokom mozgovnom stimulacijom pomogneš i onda ideš doma, iznad poda hodaš.

"Naša grupa je zahvaljujući profesoru Vedranu Deletisu, koji je preminuo prije dva mjeseca, ušla u područje duboke mozgovne stimulacije kod vegetativnih stanja i stanja minimalnog stanja svijesti. Po tome naša grupa u Zavodu za neurokirurgiju ima najveću seriju u svijetu i po tome smo postali prepoznatljivi u svijetu", rekao je Chudy.

 

Pročitajte više