Neustavni pridjevi "srpski" u nazivima gradova u BiH

USTAVNI sud Bosne i Hercegovine ocijenio je da su neustavni nazivi gradova u toj zemlji koji u svom sastavu imaju i pridjev "srpski", priopćeno je u petak iz sjedišta Ustavnog suda BiH u Sarajevu.

Odlučujući po tužbi Sejfudina Tokića, sadašnjeg dopredsjednika oporbene Socijaldemokratske unije BiH (SDU), koja je podnesena u ljeto 2001. godine, Ustavni sud BiH zaključio je da je davanje jednonacionalnih oznaka uz imena gradova na teritoriju Republike Srpske protivno odredbama postojećeg državnog ustava.

Tokićeva tužba temeljena je na činjenici da je Republika Srpska, kao i Federacija BiH ustavnim mandmanima iz 2001. godine transformirana u multietnički entitet te da je stoga protuzakonito davati jednonacionalna imena gradovima i općinama.

Na području srpskog entiteta postoji 12 gradova i općina kojima su lokalne vlasti promijenile prijeratne nazive i u kojima je provedeno masovno protjerivanja Hrvata i Bošnjaka.

Čak su i rubni dijelovi glavnoga grada BiH, koji su Daytonskim sporazumom pripali Republici Srpskoj dobili naziv "grad Srpsko Sarajevo".

Ustavni sud BiH obvezao je Narodnu skupštinu Republike Srpske da u roku od trideset dana uskladi Zakon o lokalnoj samoupravi sa sudskom presudom.

To praktično znači kako će se morati izmijeniti nazivi svih gradova i općina preimenovanih u "srpske" tijekom i nakon rata.

Pročitajte više