Neuvjerljivi Josipović se vadio zbog izjave o velikom broju muslimana u BiH



"ŽAO MI JE što ste povrijeđeni i uvrijeđeni, ali to nije točno", počeo je vrlo neuvjerljivo predsjednik Ivo Josipović u ekskluzivnom razgovoru za bosanskohercegovačku FaceTv kada je voditelj rekao da se osjeća povrijeđenim  izjavama koje je rekao o muslimanima u BiH.  Josipović je pokušao objasniti da je zapravo odgovarao na pitanje novinara o tome hoće li kriza u Libiji dovesti do radikalizacije s obzirom na muslimane u BiH.

Napuhana tema s izvrnutim riječima

"Rekao sam da je puno muslimana u Bosni i Hercegovini koji su proeuropski orijentirani", rekao je Josipović dodajući kako je iznenađen koje je sve "derivacije ta izjava dobila". Predsjednik kaže kako je došlo i do "interpretacije da je problem Hrvatske što u Bosni i Hercegovini ima previše muslimana"

"Žao mi je što je ovo napuhana tema s mojim izvrnutim riječima", rekao je Josipović naglašavajući kako on želi politiku pomirenja. Želite reći da ono što je napisano u razgovoru vi niste tako izgovorili, pitao je voditelj;

"Ne, ne, ne. Čak i ako pročitate ono što je napisano to nije ono što neki interpretiraju", objašnjavao je Josipović dodajući da je mogao reći i da u Hrvatskoj ima puno Hrvata te dodavši da je izjava o velikom broju Muslimana bila u kontekstu da neće biti radikalizacije.

Pljunuo bih sam sebe u lice da sam to rekao

"Da je to točno, onda bih pljunuo sam sebi u lice', rekao je Josipović za FACE TV dodajući da mu je žao ako je netko ostao povrijeđen te da ostaje na liniji politike  pomirenja. Voditelj je više puta naglasio kako se osjeća uvrijeđen od strane prijatelja, kako vidi Josipovića, no hrvatski predsjednik mu je kontrirao.


"Mnogi koji su to rekli zapravo nisu vidjeli originalan tekst", rekao je Josipović otkrivši da je razgovarao na engleskom .

Kako ste došli uopće na ideju usporediti rat u Libiji i mir u Bosni Hercegovini jer tih paralela nema, pitao je voditelj dok se Josipović pravdao kako je poveznica bila izbjeglice koje se očekuju u dijelu Europe. Josipović tvrdi kako je to bila teza novinara odnosno njegovo pitanje a ne njegova teza. 

Što je to rekao Josipoivić

Josipović kaže kako je zvao mnoge javne osobe kako bi objasnio što je zapravo rekao.

Originalna izjava predsjednika Josipovića u razgovoru za Reuters glasi na engleskom jeziku:

"Especially we have a sensitive situation because we are neighbouring Bosnia with many Muslims, and we hope that this conflict, especially Libya, will not influence relations between different nationalities in Bosnia and neighbouring countries".

Pročitajte više