New York Times oduševljen Hvarom

"ZAPLAKAT ćete kada ga vidite. Ponesite papirnate maramice. Trebat ćete ih."- napisao je novinar uglednog New York Timesa, oduševljen prirodnim ljepotama i poviješću Hvara.

Preporučivši svojim sunarodnjacima destinaciju za ljetovanje, Steve Dougherty je priznao da teško može opisati osjećaj probuđen mirisnim poljima lavande i planinama viđenim na najsunčanijem otoku Jadrana.

Ugledni američki dnevni list New York Times već je nekoliko puta ove godine pisao o Hrvatskoj kao novoj turističkoj hit destinaciji, diveći se našoj prekrasnoj obali i bogatoj povijesti starih gradova, pogotvo drevnom Dubrovniku.

U najnovijem broju list je otoku Hvaru posvetio poprilično veliki prostor. Sugovornik američkog novinara Stevea Doughertyja u hvarskom ribljem restoranu Macondo bio je lokalni slikar, pisac i glumac Nikiša Barišić, koji ga je upoznao s povješću hvarskog kazališta sagrađenog u renesansnom stilu davne 1612., čija arhitektura očarava i pola tisućljeća kasnije.

Otok je stoljećima mamio posjetitelje i inspirirao pjesnike. "Ja znam što je raj, sada kada sam upoznao Hvar." - prenosi Dougherty stihove lokalnog pjesnika.

Podsjeća da je rat koji je završio prije deset godina razorio mnoge djelove Hrvatske, ali, isto tako, da dolaze bolji dani za turitičke meke kao što su Hvar, Mljet, Korčula i Dubrovnik, kako smatra, nedvojbeno najljepši hrvatski i europski grad.

Novinara posebno iznenađuje procvat bajkovitog Dubrovnika koji je bio razoren tijekom ratnih bombardiranja od 1991. do 1995.

Dougherty ističe da se ovo ljeto u Hrvatskoj očekuje 8 milijuna turista te da vlasti provode kampanje kako bi se na nacionalnoj razini turistička usluga podignula na višu razinu.

Dodaje da turistički djelatnici priželjkuju 10 milijuna turista godišnje, a da je posljednjih godina broj turista rastao od šest do 10 posto. Želeći istaknuti važnost turizma za našu zemlju, napisao je da prihodi od njega čine trećinu ukupnih državnih prihoda.

Sugovornik Barišić otkrio je kako je otok zanimljiv svjetskom jet setu jer poznate osobe ne trebaju strahovati od paparazza. Naveo je kako usidrena jahta Billa Gatesa nije plijenila ogromnu pažnju, te da nema fanova i traženja autograma od poznatih.

Lokalni vinar Andro Tomić otkrio je da su još stari Grci i Rimljani na Hvaru proizvodili vino, te da je otok zbog obilja sunca i bure tijekom cijele godine idelan za uzgoj visokokvalitetnog grožđa. Dougherty je spomenuo kako je vinar jedan od rijetkih u Hrvatskoj koje je sreo, a koji ne govori engleski jezik.

Za vrijeme posjeta Splitu nije mu promaknuo veliki broj kafića na rivi, rijeke nezaposlenih kao ni  problemi proizišli iz ratnih događanja - droga i kriminal. Činjenica da dalmatinsko središte i drugi po veličini grad u zemlji ima tek nekoliko dobrih hotela, sudeći prema američkom novinaru, svima je poznata.

Pročitajte više