NHS protiv Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike

NEZAVISNI hrvatski sindikati (NHS) priopćili su danas da ne podržavaju potpisivanje Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječničku i stomatološku djelatnost te su zatražili njegovo poništenje.

NHS u priopćenju podsjeća da je Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) u dva navrata zaključilo da prava zaposlenih treba regulirati kroz kolektivne ugovore djelatnosti, a specifičnosti unutar pojedinih djelatnosti kroz anekse (dodatke) kolektivnim ugovorima.

GSV je izrazilo mišljenje da bi se na taj način izbjeglo usitnjavanje, rascjepkanost i slabljenje sindikata, a istovremeno bi se uvažile specifičnosti u obavljanju pojedinih poslova i zanimanja.

Stoga je potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang, koji je i član GSV-a u ime Vlade, potpisavši SKU s Hrvatskim liječničkim sindikatom postupio suprotno zaključku GSV-a i time obezvrijedio mjesto i ulogu tog tijela, ocjenjuje NHS.

NHS traži hitnu sjednicu GSV-a na kojoj će se raspraviti potpisivanje SKU-a i posljedice tog čina na stanje socijalnog partnerstva u Hrvatskoj.

Iako mišljenja i zaključci GSV-a nemaju obvezujući, već samo savjetodavni karakter za Vladu, sindikate i poslodavce, logično je očekivati da će odluke koje su donesene u suglasju sve tri strane, za sve imati i karakter obveze.

U protivnom postaje potpuno besmisleno dogovaranje socijalnih partnera i Vlade oko bilo kojeg sadržaja ili pitanja, a besmisleno je i otvaranje bilo kojeg drugog sadržaja ili teme na GSV-u dok se ne razriješi to pitanje, ističe NHS.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više