NHS Vladi: u pregovore sa Svjetskom bankom žurno uključiti sindikate

ČELNICI Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) pozvali su danas Vladu da u pregovore o zajmu za strukturne prilagodbe sa Svjetskom bankom žurno uključi sindikate.

Na konferenciji za novinare ustvrdili su kako sadašnja Vlada "nastavlja praksu bivše da sa svjetskim birokratima pregovara tajno", dovodeći tako socijalne partnere pred svršen čin.

"Dosta je toga da nam se u politiku ove zemlje miješaju MMF i Svjetska banka", kazao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever, reagirajući na najave medija da bi pritisak Svjetske banke kroz pregovore o pristupanju Hrvatske tzv. PAL-programu mogao dovesti do otpuštanja tisuća zaposlenika u državnom i javnom sektoru.

Vladu je, stoga, pozvao da žurno "sjedne sa socijalnim partnerima i razmotri što planira poduzeti u državnim i javnim službama, te u poduzećima u svom vlasništvu, kao i u čitavom sustavu".

Sever je upozorio da matrica mjera za PAL-program predviđa donošenje novog zakona o državnim službenicima, koji bi bio "prihvatljiv Banci", ocjenjujući da bi uvjeti zajma trebali biti prihvatljivi građanima, te da bi ga, u suprotnom, Vlada morala odbiti, "bez obzira što se taj zajam gura zbog pristupa Europskoj uniji".

"Pitanje je može li nama pristup EU cijelo vrijeme nadzirati i određivati Svjetska banka i MMF, te drugi svjetski birokrati, koji stalno hodočaste u našu zemlju", kazao je Sever, ističući da bi se Vlada morala oduprijeti zahtjevima za otpuštanjem državnih i javnih službenika i namještenika uz istodobno "kresanje" socijalnih prava.

Upozorio je da preduvjeti za PAL program, uz restrukturiranje i racionalizaciju u javnom sektoru, podrazumijevaju i smanjivanje troškova javnog zdravstva, liberalizaciju HŽ-a bez modernizacije, ukidanje državnih subvencija, kao i to da privatizacija tvrtki iz državnog portfelja bude prihvatljiva Svjetskoj banci.

"Vlada treba odlučiti želi li se dogovoriti sa socijalnim partnerima ili biti prihvatljiva Svjetskoj banci, a znamo da negdje iza nje čuči i MMF", poručio je Sever.

Predsjednik Sindikata državnih i javnih službenika i namještenika Ivan Ihas kazao je kako su sindikati "neugodno iznenađeni i ljuti što je Vlada pregovorima pristupila bez socijalnih partnera", a predsjednik Sindikata zaposlenih u MUP-u Zdravko Forgač najavio je da će se sindikat svim sredstvima protiviti novom otpuštanju policajaca.

Predsjednik Sindikata željezničara Ivan Forgač oštro se usprotivio ukidanju državnih subvencija i privatizaciji izdvojenih poduzeća HŽ-a, ocjenjujući da bi te mjere mogle imati velike i trajne negativne posljedice te izazvati socijalne nemire.

Pročitajte više