Nije po zakonu, ali nema kazne: Nakon Baldasara i Ževrnja raspisao namješteni natječaj za Škodu

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

ŽUPAN Zlatko Ževrnja nedavno je raspisao natječaj za nabavu nove limuzine. Već letimični pogled na sadržaj natječaja i propisane karakteristike vozila pokazuje da se Ževnja odlučio za točno određeni model Škode Superb jer su navedene u dlaku iste dimenzije vozila, zapremina prtljažnika, snaga motora, automatski prijenos... Po svemu bit će to Škoda Superb 2.0 sa 190 KS i DSG mjenjačem, ali bez pogona na sva četiri kotača.

Kako se namješta natječaj za Škodu Superb

Župan, kako doznajemo, želi novim Superbom zamijeniti VW Passat star osam godina, no nije ostalo neprimjećeno da se na protokole vozi u Superbu starom tek nepune dvije godine. U Županiji navode da im je vozni par zastario, da vozila imaju veliku kilometražu i učestale kvarove pa su krenuli u obnovu. Ipak je novo najsigurnije i čemu se izlagati riziku? U Županiji tvrde da nije raspisan natječaj za točno određeni model, no tražene tehničke specifikacije ih demantiraju. Tvrde nam i da se na prethodno raspisani natječaj za nabavku vozila nitko nije javio, što zvuči prilično čudno.    

O Škodi Superb, ali ne županovoj, već se pisalo. Prije godinu dana, isto vozilo je nabavio i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. Natječaj je također bio raspisan za baš određeni model. Baldasar je išao do u detalja, pa je jednostavno prepisao sve stavke opreme iz Škodinog kataloga. 35 točki. Od naplataka do krova, od prednjeg odbojnika do stražnjeg, naprosto ništa nije moglo upasti u tako precizno opisane specifikacije do Škode Superb Ambition 2.0 TDI 4x4. Vozilo je za 278 tisuća kuna isporučio Euro Daus.

Index je zatražio nadzor nad provedbom Zakona o javnoj nabavi. Potrajalo je godinu dana dok smo dobili odgovor. Ministarstvo gospodarstva ustanovilo je da nabava nije bila po zakonu, no bez ikakvih posljedica po Baldsara i gradsku upravu koja je pripremila i provela namješteni natječaj. 

Baldasar se pokušao opravdati popisom ovlaštenih Škodinih trgovaca

Zanimljivo je kako je Baldasar pokušao opravdati pogodovanje samo jednom proizvođaču. Poricati nije mogao, kada je sve jasno, pa je poslao spisak od 12 ovlaštenih prodavača Škode. Eto, mogli su se svi javiti.

"Tražeći automobil s pet vrata, automatski se ne provodi jednaki tretman prema onima koji nude  proizvod s četiri vrata, tražeći dizelaša diskriminiraju se svi modeli benzinaca, tražeći pogon 4x4 iz igre otpadaju mnogi drugi. Je li to onda kršenje Zakona o javnoj nabavi? Gdje je granica do koje kupac može tražiti karakteristike proizvoda, a da se to ne proglasi prekršajem? Ako po traženim karakteristikama proizvoda sve upućuje na Škodu Superb, što se implicira traženjem spomenutih podataka, prilažemo popis Škoda partnera, ovlaštenih distributera u nekoliko velikih gradova. Nije se pogodovalo jednoj pravnoj osobi, već se na natjecanje mogu javiti mnogi koji se bave prodajom automobila. Upravo se to dogodilo. Na nadmetanje su stigle ponude Euro Dausa i Porsche Split s gotovo u lipu identičnim ponudama, ali s popustima, pa je ona jeftinija i prihvaćena", pokušao se opravdati Baldasar.

Ministarstvo gospodarstva: Nije po zakonu, poslali smo preporuke

U Ministarstvu su, pak, konstatirali kako ovo obrazloženje nikako ne opravdava način na koji je nabavljena nova gradonačelnička limuzina. Sankcije nema, nego je Baldasaru upućena preporuka kako da ubuduće otkloni uočene nepravilnosti. 

"Utvrđeno je da je naručitelj tehničkim specifikacijama uputio na posebnu marku i tip osobnog automobila, što je protivnoj odredbi članka 81. stavka 10. Zakona o javnoj nabavi. Također se cijeni da je prekršio načelo tržišnog natjecanja, jednakog tretmana i zabrane diskriminacije iz članka 3. stavka 1. Zakona o javnoj nabavi. Naručitelj treba osigurati tržišno natjecanje i jednaki tretman za više različitih proizvođača osobnih automobila dostavom usporedivih ponuda za različite marke i tipove osobnih automobila koji imaju iste ili slične tehničke karakteristike, a ne, kako navodi naručitelj, s gotovo u lipu identičnim ponudama. Utvrđene nepravilnosti nemaju obilježja prekršaja iz članka 182. Zakona o javnoj nabavi. Ministarstvo gospodarstva je naručitelju dostavilo preporuku o načinu otklanjanja predmetnih nepravilnosti u budućim postupcima javne nabave", stoji u nalazu nadzora kojeg potpisuje državna tajnica Nataša Mikuš Žigman.

 

 

Pročitajte više