Nije samo Slovenija problem: Hrvatsku koči korupcija, Haški sud i brodogradnja

NA SASTANKU Vijeća o stabilizaciji i pridruživanju u ponedjeljak će EU Hrvatsku opomenuti zbog izostanka konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, zbog nesuradnje s Haškim sudom oko ustupanja dokumenata te restrukturiranja brodogradnje.

U dokumentu stoji kako su pregovori o ulasku ušli u odlučujuću fazu te da su neka poglavlja već pripremljena za otvaranje i zatvaranje, piše Jutarnji list. EU će na tom ministarskom sastanku u Luksemburgu prigovoriti Hrvatskoj i zbog toga što strani investitori još uvijek nailaze na "neformalne prepreke" i postaju žrtve neefikasnog sudstva i javne administracije.

USKOK pronalazi kriminal, a sudovi ga ne sankcioniraju

Kao i ranije, EU smatra da je sudstvo još uvijek pretrpano predmetima, da procesi predugo traju i da se presude ne izvršavaju. Pohvaljuju neke akcije USKOK-a u borbi protiv organiziranog kriminala, no naglašavaju da su mnogi od njih ostali bez svojih "sudskih epiloga". Posebnu pozornost Hrvatska bi trebala obratiti na slučajeve korupcije prilikom javnih nabava.

U dokumentu se traži i bolja zaštita svjedoka u slučajevima suđenja za ratne zločine te ukidanje etičke pristranosti u njima. Tvrdi se i kako Hrvatska mora poboljšati proces povratka izbjeglica i njihovo zbrinjavanje, a tu se posebno navode Srbi koji su imali stanarsko pravo. Kao najteže gospodarske izazove u narednom razdoblju, EU navodi veliki vanjski dug Hrvatske i obveze plaćanja kratkoročnog duga vlade i korporacija, no tvrde i kako se to može ublažiti vanjskim rezervama i stranim kapitalom banaka.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više