Nijemac priznao da je primio novac za špijunažu tvrtke s kojom su povezani Petrač i Zagorec

BIVŠI inženjer njemačke tvrtke Eurocopter priznao je danas na sudu u Njemačkoj kako je špijunirao za rusku stranu na štetu svoje tvrtke, a novac je od ruskih obavještajaca primao u Hrvatskoj, javio je Deutsche Welle.

Taj 44-godišnjak tajnog imena Werner G. Franz, priznao je kako je ruskim obavještajcima u više navrata prenio informacije oko civilnih helikoptera tvrtke Eurocopter, a presuda će biti objavljena sljedeći tjedan.  

Zanimljivo je kako je Werner izjavio da je u razdoblju od 2004. godine do 2006. godine izvještavao Ruse o helikopterima, a s agentima se nalazio u Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj. U tim  zemljama u više navrata dobio je naknadu od 13 tisuća eura.

Petrač i Zagorec lobirali za Eurocopter

Obrana je nakon priznanja inženjera, izjavila kako njegovi podaci nisu bili previše bitni za rusku stranu, budući se radilo o civilnim letjelicama. No, tužiteljstvo je takve navode opovrgnulo s riječima kako su se informacije o civilnim letjelicama mogle upotrijebiti u vojne svrhe. 

Zanimljivo je ovom prigodom podsjetiti kako su Hrvoje Petrač i Vladimir Zagorec poslovno surađivali sredinom devedesetih, kada su u zagrebačkoj zračnoj luci lobirali za Eurocopter.

Tada je u medijima objavljena informacija kao je Petrač navodno tada u Hrvatsku dovodio Eurocopterove dužnosnike Karla Meszarosa i Wolfganga Sprössera. Također, u kuloarima se moglo čuti kako je Sprösser izradio jednu studiju o mogućnosti korištenja Eurocopterovih helikoptera za poslove hitne službe u Hrvatskoj, čije je dijelove Zagorec navodno iskoristio u izradi svog magistarskog rada.

USKOK prije godinu dana tražio Zagorčeve Eurocoptere

Isto tako vrijedi spomenuti kako su djelatnici USKOK-a prije godinu i pol dana osim za generalom Vladimirom Zagorcem, tragali i za dvije Eurocopterove letjelice. Naime, hrvatski agenti provjeravali su tvrtku Hiko, koju za Zagorca vode njegovi poslovni suradnici, međutim utvrdili su kako su netragom nestala dva eurocoptera  130 B4 i 145. 

Helikopteri Hika bili su smješteni u hangaru Prometnog fakulteta na sportskom aeroodromu Lučko, a upravo ondje su ih bezuspješno tražili inspektori USKOK-a.

I.Ć.
Foto:kommersant.ru

Pročitajte više