Nijemci od 2012. u mirovinu sa 67 godina

BUNDESTAG, njemački parlament, izglasao je povećanje dobnog praga za mirovinu sa 65 na 67 godina. Glasanje je prošlo sa 408 glasova za prijedlog, 169 protiv i 4 suzdržana.

Plan još mora proći odobrenje u Bundesratu, organu vlasti koji predstavlja 16 njemačkih saveznih zemalja i koji se nekad pogrešno smatra domom parlamenta.

Novi zakon bi na snagu trebao stupiti 2012., iako su izglasani još neki dijelovi zakona koji će se uvoditi postepeno, u razdoblju između 2012. i 2029.

Osim uvođenja nove dobne granice na odlazak u mirovinu, izglasana je i serija legislativnih poteza koji bi trebali omogućiti bolje prilike za zapošljavanje starijim osobama.

U Njemačkoj se nadaju da će nove zakonske odredbe ojačati državno tržište rada, u vremenu u kojem Njemačka doživljava drastičan pad nataliteta. Natalitet u toj državi je 1,36 djece po ženi, jedan od najnižih u Europi. Tim tempom će se broj ljudi iznad 60 godina do 2035 povećati na oko 30% populacije, što će biti skoro dvostruko više nego sad. Tako velik broj umirovljenika bio bi teret za nacionalno gospodarstvo.

J.D.

Pročitajte više