Nijemcima Papa nebitan: Zastupnici će bojkotirati njegov govor u Bundestagu

POSJETU pape Benedikta XVI. svojoj domovini Njemačkoj skoro 90 posto Nijemaca smatra poptuno nebitnom, pokazalo je istraživanje časpoisa Stern. Osim toga, čak je i među samim katolicima prisutna skepsa, pa je svega njih 36 posto posjetu proglasilo važnom.

Kao što je to  već i običaj u posljednje vrijeme, Papu će i ovoga puta osim hodočasnika dočekati i prosvjednici. Ono što je karakteristično za njemački slučaj jesto to što je taj prosvjed dobio i izbiljnu političku konotaciju.

Poglavar Katoličke crkve ili države Vatikan?

Naime, osim što će na Olimpia stadionu u Berlinu držati misu, Papa će održati i govor u Bundestagu. To je naišlo na negodovanje mnogih zastupnika, pa je njih stotinjak odlučilo bojkotirati Ratzingerov govor u parlamentu. Glavni prijepor vodi se oko toga hoće li papa u Bundestagu govoriti u svojstvu poglavara Katoličke crkve, u kom slučaju zastupnici misle da je njegov nastup nespojiv s religioznom neutralnošću države, ili u svojstvu državnog poglavara Vatikana, u kom slučaju njegovi pobornici smatraju da ima pravo nastupati u parlamanetu.


Iz Katoličke biskupske konferencije pak sugeriraju da među Nijemcima vlada velik interes za Papin posjet, najavljujući kako će diljem zemlje preko 260.000 ljudi pratiti njegovu misu. Dodaju i kako je njegovu posjetu prihvaća 54 posto Nijemaca, ali u Sternu napominju kako postoji velika distimkcija između prihvaćanja i davanja važnosti nečemu.

Ratzinger će u Njemačkoj boraviti od 22. do 25. rujna, a očekuje se kako će na prosvjedu portiv njegovog dolaska biti preko 20.000 ljudi.

Pročitajte više