Nitko ne smije protiv Pape: Irski svećenik svog premijera usporedio s Hitlerom

IRSKI katolički svećenik morao se ispričati zbog usporedbe svog premijera s Adolfom Hitlerom, jer se ovaj drznuo kritizirati Vatikan.

Podsjetimo, prošlog tjedna je irski premijer Enda Kenny snažno napao Vatikan, optužujući Papu da zanemaruje i zataškava činjenicu da svećenici siluju i zlostavljaju djecu. Kenny je "pukao" nakon što je otkriven novi slučaj zlostavljanja irske djece od strane pripadnika klera, te poručio da je "kultura Vatikana disfunkcionalna, elitistička, narcisistička i van dodira sa stvarnim svijetom".

"Zadnji koji se tako obrušio na papu bio je Hitler"

Svećenik Thomas Daly na to je reagirao letkom kojeg je dijelio pripadnicima svoje župe, na kojem je Kennya usporedio s nacističkim vođom kazavši kako je Hitler bio posljednji europski vođa koji se tako snažno obrušio na Papu. Uz to je napisao kako se Kenny, kao i Hitler, "mora suočiti s istinom." Uz to je Kennyjeve opaske usporedio s onima anti-katolika iz Sjeverne Irske.

Zastupnici iz Kennyjeve stranke Fine Gael reagirali su i požalili se na svećenikov letak i zatražili ispriku. Daly je to danas i učinio kazavši kako "žali zbog svojih riječi i nesporazuma koji je iz njih proizašao", naglasivši kako nije želio usporediti Kennya i Hitlera.

Pročitajte više