Nizozemci vratili povjerenje demokršćanima

OSAM mjeseci nakon spektakularnog prodora populističke desnice Nizozemci su, prema prvim rezultatima, na parlamentarnim izborima u srijedu izabrali rame uz rame laburiste i demokršćane, s jedinim mjestom prednosti za demokršćane.

Prema procjenama državne televizije oko 22 sata, CDA (demokršćani) dobivaju 45 mjesta što predstavlja dva mjesta više u odnosu na izbore u svibnju prošle godine. Laburistička stranka dobiva 41 mjesto (u odnosu na 23 u dosadašnjoj skupštini), što je prije mjesec dana predstavljalo neočekivani rezulatat.

CDA ostaje prva stranka Nizozemske i nalazi se u privilegiranom položaju za osnivanje nove koalicijske vlade.

Populistička stranka Pima Fortuyna (LPF), čiji je proboj bio veliko iznenađenje na prošlim izborima u svibnju, doživio je poraz kojeg su mu predviđala ispitivanja. Prema procjenama televizije, stranka sa 26 mjesta pada na 8.

Liberalna stranka (VVD), koja je sudjelovala u vladinoj koaliciji uz populiste i demokršćane, dobila je 27 mjesta (prema 24 u sadašnjoj skupštini).

Dosadašnji premijer Jan Peter Balkenende (CDA) je predao ostavku svoje vlade 16. listopada. Desničarska koalicija se raspala radi stalnih neslaganja u populističkoj stranci, koja se nikada nije oporavila od smrti Pima Fortuyna, ubijenog usred izborne kampanje u svibnju.

Pročitajte više