Njemačka: Hrvat uhićen zbog organiziranog kriminala

POLICIJA u zapadnonjemačkom Wuppertalu priopćila je u petak da je još početkom rujna uhitila jednog 49-ogodišnjeg hrvatskog državljana sa stalnim prebivalištem u Njemačkoj zbog organiziranog kriminala.

Vlasniku jednog hotela i restorana u gradu Solingenu u blizini Duesseldorfa predbacuje se da je predvodio bandu koja se već godinama bavi krađom skupocjenih automobila te njihovim prebacivanjem u inozemstvo, prije svega u Ukrajinu i Hrvatsku.

Banda se specijalizirala za krađu skupocjenih automobila marki Porsche, Mercedes, Audi i BMW. Krađe su, kako stoji u priopćenju policije, izvođene "na najvišoj razini profesionalnosti". Do otuđenja automobila, mahom službenih vozila, u pravilu je dolazilo početkom vikenda tako da su automobili u trenutku prijavljivanja krađe početkom tjedna već bili na svom odredištu. Posljednja dva automobila, od kojih je jedan Mercedes, završila su u Hrvatskoj.

Ukupna vrijednost ukradenih automobila se procjenjuje na preko 500.000 eura ali, kako je priopćio glasnogovornik wuppertalske policije Michael Bartsch, ova brojka nije konačna s obzirom da istraga još traje.

Hotel uhićenog Hrvata bi, kako javlja lokalni tisak, uskoro trebao biti prodan putem javnog nadmetanja.

Pročitajte više