Njemačka: Nakon pokrajinskih izbora u Saarlandu raste strah od radikalne desnice

NAKON uspjeha radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) na nedjeljnim izborima za parlament njemačke savezne pokrajine Saarland, u zemlji se u ponedjeljak izražava bojazan da bi ekstremno desne stranke na predstojećim izborima u saveznom pokrajinama Brandenburg i Saska mogle postići još veći uspjeh.

NPD u Saarlandu nije uspio prijeći izborni prag od pet posto, ali je s osvojenih četiri posto glasova birača ostvario iznenađujuće dobar rezultat s obzirom na to da je u ovoj pokrajini po prvi put izašao na izbore.

Predsjednik Bundestaga Wolfgang Thierse (Socijaldemokratska stranka Njemačke - SPD) ocijenio je da izuzetno slab odaziv na izbore, svega 55 posto, pogoduje uzletu ektremista. On je pozvao one koji iz razočaranja ili ljutnje zbog trenutačnog političkog stanja u zemlji ne izlaze na birališta da to učine ističući da svojim neizlaženjem samo pogoduju ekstremistima poput NPD-a.

Ugledni njemački politolog Peter Loesche strahuje da bi izbori u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Brandenburg i Saska 19. rujna mogli za NPD i radikalno desnu Njemačku narodnu uniju (DVU) predstavljati "povijesne uspjehe" i ulazak u lokalne parlamente. "Strahujem da bi val nezadovoljstva među istočnim Nijemcima mogao najviše pogodovati desnim ekstremistima, a ne reformiranim komunistima kako se to dosad vjerovalo", zaključio je Loesche.

Pobjednik na nedjeljnim izborima, premijer Saarlanda Peter Mueller (CDU), optužio je za uspjeh desnih ekstremista svog prethodnika i bivšeg predsjednika SPD-a Oskara Lafontainea, koji već mjesecima agitira protiv reformske politike koju, uz potporu demokršćanske oporbe, provodi vlada kancelara Gerharda Schroedera. Lafontaine provodi jednu neodgovornu politiku koja u potpunosti ide na ruku desnim ekstremistima, zaključio je Mueller.

Za analitičare je posebice zabrinjavajuća činjenica da je porast popularnosti NPD-a najprimjetniji kod najmlađih birača. Oni smatraju da radikalno desne stranke svjesno, održavanjem predizbornih skupova ispred socijalnih ureda i burza rada, ciljaju na najslabije slojeve društva koje gospodarska kriza prve i pogađa. Stoga je, čini se, opravdana bojazan da će predstojeći izbori u istočnonjemačkim pokrajinama, gdje je nezaposlenost najveća, donijeti novi uzlet za ekstremnu desnicu.

Njemačka Kršćansko-demokratska unija ostvarila je na nedjeljnim pokrajinskim izborima pobjedu s 47,5 posto glasova, dok su socijaldemokrati (SPD) saveznog kancelara Goerharda Schroedera ostvarili najslabiji rezultat u ovoj pokrajini u zadnjih četrdeset godina osvojivši 30,8 posto, 14 posto manje nego prije pet godina. Rezultat izbora analitičari povezuju s valom prosvjeda protiv socijalnih reformi savezne vlade.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više