Njemačka: Nema veze između Al-Tawhida i Al-Qaide, tvrdi osumnjičenik

MUŠKARAC za kojega se sumnja da je član palestinske organizacije Al-Tawhid, kojemu se sudi u Njemačkoj zbog navodne pripadnosti toj terorističkoj organizaciji, u srijedu je pred sudom u Duesseldorfu izjavio kako sunitski pokret nema nikakve veze s terorističkom mrežom Al-Qaidom.

Na čelu Al-Tawhida je Jordanac Abu Mussab al-Sarkawi. Sjedinjene Države su prije početka rata u Iraku izjavile da je on "ključna osoba" Al-Qaide te da je bio veza između Osame bin Ladena i Sadama Huseina.

Prema izjavi Shadija Mohameda Mustafe Abdallaha, 26-godišnjeg Jordanca palestinskog podrijetla, kojemu se sudi u Duesseldorfu zbog pripadnosti jednoj ćeliji terorističke organizacije Al-Tawhid, koja je navodno namjeravala počiniti napad na frekventnom mjestu jednog većeg njemačkog grada, Al-Tawhid je "zasebna skupina i nema nikakve veze s Al-Qaidom".

On je međutim priznao da se sam obučavao u jednom od logora al-Qaide u Afganistanu.

Suđenje Shadiju Mohamedu počelo je prošloga tjedna, a prema riječima tužitelja radi se o ključnom svjedoku koji je svojim detaljnim priznanjem znatno pomogao u suđenjima drugim navodnim islamskim teroristima u Njemačkoj.

Pročitajte više