Njemačka nije tako sigurna da će Srbija i Crna Gora u EU ući 2025. godine

Foto: Hina

DAN uoči predstavljanja strategije Europske komisije u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, njemačka vlada je umanjila očekivanja brzog pristupanja ovih zemalja Europskoj uniji.

''Jasno je da ovi kandidati moraju provesti još cijeli niz reformi. Tako nečeg poput automatskog ulaska u Europsku uniju po prethodno definiranom datumu neće biti'', rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

On je naglasio kako je vlada u Berlinu uvijek isticala potrebu davanja perspektive članstva zemalja Zapadnog Balkana u Europskoj uniji, ali uz ispunjavanje uvjeta.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova naglasio je u ponedjeljak kako je pred zemljama ove regije još mnogo posla vezanog za temeljite reforme pravosuđa, konkurentnosti te regionalne suradnje.

''Prije svega se prije ulaska u Europsku uniju moraju riješiti bilateralni problemi'', rekao je glasnogovornik.

Prije toga je njemački demokršćanski političar i izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAllister, u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk, rekao kako je spomenut termin ulaska Srbije i Crne Gore 2025. samo ''okvirni'' datum koji bi trebao reformskom procesu dati ''novu dinamiku''.

Povjerenik Europske komisije za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn predstavit će u utorak u Europskom parlamentu strategiju u vezi s napretkom zemalja Zapadnog Balkana na putu prema Europskoj uniji.

Pročitajte više