NJEMAČKA: PAD NEZAPOSLENOSTI JOŠ NIJE NA VIDIKU

Pozitivni preokret na tržištu radne snage u Njemačkoj još uvijek nije na vidiku, što pokazuju i najnoviji podaci o broju nezaposlenih, koje je u utorak priopćila Savezna agencija za rad u Nuernbergu, prema kojima je nezaposlenih u rujnu zabilježeno 4. 256.700, dok stopa nezaposlenosti iznosi 10,3 posto.

Nezaposlenih u rujnu je, doduše, za oko 90.000 manje nego u kolovozu ove godine, ali ih je za 50.000 više negu u rujnu prošle godine.

Posebice zabrinjava velik broj nezaposlenih ne istoku zemlje gdje stopa iznosi 18 posto, dok je na zapadu zemlje stopa nezaposlenih osjetno manja i iznosi 8,2 posto. U nekim dijelovima bivšeg DDR-a stopa nezaposlenosti iznosi i do 30 posto.

Gospodarski stručnjaci strahuju da bi broj nezaposlenih ove zime mogao popeti preko 5 milijuna. U zimskim uvjetima se redovito povećava broj nezaposlenih u građevinarstvu i poljoprivredi, a dodatno bi na broj nezaposlenih mogao utjecati i paket reformskih mjera savezne vlade pod nazivom Hartz IV koji će, kako se procjenjuje, 300.000 dosadašnjih primatelja socijalne pomoći uvrstiti među nezaposlene.

Predsjednik savezne agencije za rad Frank Juergen Wiese smatra da, unatoč blagom oporavku njemačkog gospodarstva, gospodarski porast još uvijek nije dovoljan da bi pozitivno utjecao na prilike na tržištu rada.

Savezni ured za rad ni u 2005. ne očekuje značajnije promjene na tržištu rada. Njemački kancelar Gerhard Schroeder je prilikom preuzimanja vlasti 1998. objavio da će borba protiv nezaposlenosti biti glavna zadaća njegove vlade te najavio smanjivanje broja nezaposlenih na dva milijuna.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više