Njemačka planira podijeliti susjede EU-a u dvije skupine

EU bi mogla pogoršati svoje odnose s partnerima na Bliskom istoku zbog reformi koje planira uvesti Njemačka kada preuzme predsjedanje Unijom u prvoj polovici 2007. godine, piše britanski list Guardian.

Taj bi potez mogao u nepovoljni položaj staviti zemlje Bliskog istoka koje su trenutačno članice EU-ove politike susjedstva (ENP), piše list.

Njemačka planira, piše Guardian, podijeliti zemlje koje sudjeluju u trenutačnoj politici susjedstva tako da napravi razliku između onih koje imaju nade za članstvo u Uniji od onih koje nikada neće biti članice.

To znači da će Alžiru, Egiptu, Izraelu, Jordanu, Libanonu, Libiji, Maroku, Siriji, Tunisu i Palestinskoj samoupravi biti dan manje ugledan položaj od članica koje se nalaze u Europi. Ukrajina, Gruzija, Azerbejdžan i Armenija bit će među zemljama u naprednijem klubu, dodaje Guardian.

No, njemačke su planove kritizirali neki europski stručnjaci koji vjeruju da EU ne smije degradirati svoje odnose s 10 ne-europskih članica.

"Problemi sjeverne Afrike su jednako važni kao i problemi istočne Europe. Pogrešno je reći sjevernoj Africi da zato jer su to muslimani i žive na pješčanim mjestima ne mogu biti integrirani", ocjenjuje direktor Centra za europske reforme Charles Grant.

Međutim, Rolf Welberst, viši dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova stao je u obranu planova svoje države, tvrdeći kako sadašnja politika susjedstva ne postiže uspjeh.

"Ukrajinu se se smije tretirati na isti način kao Maroko ili Alžir. Mislimo da akcijski plan ENP-a treba biti zamijenjen nečim dubljim", kazao je Welberst.

Kako je ocijenio, Ukrajini se treba ponuditi nada da će biti članicom EU-a. U protivnom, postoji stvarni rizik da se Ukrajina okrene, kazao je Welberst.

Europska politika susjedstva nastala je 2004. godine nakon proširenja s ciljem izbjegavanja pojave novih linija podjele između proširene Unije i njenih susjeda. U sklopu te politike EU nudi svojim susjedima privilegirani status.

 

Pročitajte više