Njemačka: Sindikat policije traži jedinstvenu kartoteku za islamiste

SINDIKAT njemačkih policajaca (GdP) zatražio je osnivanje jedinstvene kartoteke u kojoj bi bili pohranjeni podaci o islamistima koji borave u Njemačkoj, čime bi, prema riječima čelnika tog sindikata, bilo znatno lakše praćenje i uhićenje islamista koji se ogriješe o ustavni poredak zemlje.

Kako je u razgovoru za dnevnik "Bild" od srijede izjavio predsjednik GdP-a Konrad Freiberg, najnoviji slučaj ekstremnog islamiste Metina Kaplana, za kojeg policija nije znala gdje se nalazi iako se mjesecima nalazio pod prismotrom, pokazao da je potrebna bolja koordinacija sigurnosnih čimbenika u zemlji, za što je potrebno uvođenje jedinstvene kartoteke.

Služba za zaštitu ustavnog poretka, obavještajna služba i policija moraju raditi zajedno, a ne da svatko svoje podatke drži za sebe, zatražio je Freiberg.

Slične zahtjeve je postavila i vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD). Njezin stručnjak za unutarnju sigurnost Deieter Wiefespuetz smatra da je dosadašnja paralelna praksa vođenja podataka ometala uspješno praćenje potencijalno opasnih islamista.

Nakon prošotjednog skandala oko islamiste Metina Kaplana, poznatijeg pod nazivom "Kalif od Koelna", koji je unatoč očekivanom protjerivanju iz zemlje uspio izmaći prismotri policije, političari oporbe traže stroži odnos i uvođenje dodatnih zakonskih mjera koje bi omogućile olakšano protjerivanje ekstremnih islamista.

Nakon bavarskog premijera Edmunda Stoibera (Kršćansko socijalna unija - CSU) i ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Donja Saska Uwe Schuenemann (Kršćansko demokratska unije CDU) zatražio je u srijedu u tisku uvođenje sigurnosnog zatvora u koji bi već na osnovu sumnje mogli biti zatvoreni a kasnije i protjerani potencijalni teroristi ili osobe koje šire vjersku i rasnu mržnju. Metin Kaplan je zajedno sa svojom ekstremnom vjerskom organizacijom "Kalifska država" propagirao uvođenje islamskog uređenja u čitavom svijetu i borbu protiv "nevjernika".

Pročitajte više