Njemačka televizija o odmoru u Hrvatskoj: "Na otocima je slaba zdravstvena zaštita"

Foto: 123rf/MDR

NJEMAČKI javni servis MDR objavio je na svojem portalu članak u kojem se analizira kakva će biti turistička sezona ove godine u Hrvatskoj, koju opisuju kao "jednu od Nijemcima najdražih destinacija".

"Možete li i ovog ljeta bezbrižno otputovati u Hrvatsku? Ili se jadranski turizam suočava s još jednom godinom katastrofe zbog pandemije korone? Iako hrvatski domaćini čine sve kako bi zajamčili sigurnost turista, brojke zaraženih u konačnici će odrediti razvoj sezone 2021. godine", konstatira MDR.

MDR ističe da se ovog proljeća na hrvatskim plažama većinom mogu susresti samo domaći gosti.

Hrvatska i dalje s razlogom na crvenoj listi Njemačke

"Oni koji nemaju nikakve veze s turizmom, mogu biti sretni zbog neobičnog mira. No, turistička industrija pati, posebno zbog upozorenja o putovanju u Hrvatsku koje su izdale druge zemlje u pandemiji korone. Zbog sedmodnevne učestalosti od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika Institut Robert Koch trenutno savjetuje da se ne putuje u tu zemlju na Jadranu. No, čini se da je prošao vrhunac trećeg vala", navodi MDR.

U načelu, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova nudi dobre smjernice o situaciji s koronom u Hrvatskoj na svojoj internetskoj stranici. 

"Trenutno je izdano upozorenje za putovanje za cijelu Hrvatsku. Unatoč tome, hrvatska je vlada od početka travnja dopustila ulazak bez karantene. Postoje tri mogućnosti za to. Turisti moraju predočiti dokaz o cijepljenju prilikom ulaska ili trenutni PCR ili test antigena. Međutim, prihvaća se i liječnička potvrda da ste preboljeli covid-19", piše MDR.

Kampanja HTZ-a

"Kako bi 2021. bila turistički bolja od prošle godine, domaćini žele učiniti što više kako bi se njihovi gosti osjećali sigurno. Hrvatska turistička zajednica (HTZ) stoga je započela kampanju Stay Safe in Croatia. Hoteli, spomenici kulture i restorani ocjenjuju se pozitivno ako primjereno primjenjuju zaštitu od zaraze. Također, ljudi koji se bave turizmom mogu se prioritetno cijepiti protiv korone od kraja travnja. Prema službenim podacima, oko 80 posto radnika u turizmu će se cijepiti", piše MDR.

Uz to, turistički sektor od države zahtijeva još mnogo besplatnih brzih testova za goste. "Vlada očito još nije spremna. Liječnik na otoku Braču objasnio je televiziji N1 da je u ovogodišnjoj predsezoni sam nabavio brze testove za koronu, jer nije imao vremena čekati da se vlada pokrene", navodi MDR.

"A što ako se u Hrvatskoj zarazite koronavirusom? U pravilu otoci koji su dalje od kopna i većih gradova imaju manje medicinske prakse i bolnica. Ali ako godišnji odmor provodite u blizini gradova, poput Rijeke, Splita ili Zadra, tamo možete računati na solidnu zdravstvenu zaštitu", smatra MDR.

Hrvatska ovisi o turizmu

Podsjeća se na to da je prošla godina "bila šok za hrvatsku turističku industriju". 

"Nakon rekordnog ljeta 2019. godine broj noćenja je, zbog pandemije, u 2020. godini pao za 50 posto, na oko 54 milijuna noćenja. Ove se godine turistička industrija nada malo boljem rezultatu, jer svi gubici u tom sektoru također prave velike rupe u državnom proračunu. Naime, turizam generira petinu hrvatskog BDP-a", ističe MDR.

Kako će se razvijati sezona ljetovanja 2021. ne ovisi samo o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj već i o situaciji u zemljama iz kojih bi trebali doći turisti, zaključuje MDR.
 

Pročitajte više