Njemačka udruga novinara optužuje SAD

NJEMAČKA udruga novinara (DJV) je Sjedinjene Američke Države optužila da su namjerno napale bagdadski hotel "Palestine" u kojem su smješteni novinari.

Član predsjedništva DJV-a Gustl Glattfelder je u razgovoru za radio postaju Deutschland Radio Berlin izjavio da je u interesu SAD-a da novinari izvješćuju samo o onome što američke vojne vlasti dozvole.

On je, komentirajući jučerašnju pogibiju dvaju novinara, rekao da ratni izvjestitelji uvijek računaju s određenim stupnjem rizika ali da se isto tako očekuje da "jedna civilizirana sila" poput SAD-a ne napada jasno označene objekte kojima se služe novinari.

Glattfelder je američke vojnike također optužio za povredu Ženevske konvencije zbog slučajeva u kojima su irački vojnici bili natjerani da se razodjenu te pritom bili snimani.

DJV je američkom velopslaniku u Berlinu Danielu Coatsu, uputio protesnu notu zbog napada na hotel "Palestine" u kojoj se SAD optužuju za "ciljani" napad na objekt kojim se služe novinari. DJV, koji je sa 40.000 članova ujedno i najveća novinska udruga u Europi, od SAD-a zahtijeva da se u budućnosti suzdrži od napada na ciljeve u kjima se nalaze novinari.

Doministrica u ministarstvu vanjskih poslova Kerstin Mueller je zatražila hitnu istragu kako bi se rasvijetlile okolnosti pod kojima je došlo do jučerašnjeg napada.

(Hina) nkre sb

Pročitajte više