NJEMAČKA: ZBOG NOVOGA ZAKONA TVORNICE LIMENKI U KRIZI

Najveći njemački proizvođač limenki za piće u četvrtak je objavio da mu 80 posto kapaciteta stoji neiskorišteno i da će možda morati skratiti radno vrijeme, a sve zbog ekoloških zakona koji potiču upotrebu staklene ambalaže.

Schmalbach-Lubeca, tvornica američkoga lanca Ball Corp. počela je pregovore sa sindikalnim čelnicima o mjerama kojima bi se izbjegla otpuštanja. Predlaže se i smanjenje plaće svima jednako.

Prema zakonu koji je 1. siječnja stupio na snagu, Nijemci moraju plaćati ´kauciju´ od 25 euro-centi na limenke piva ili osvježavajućih pića. Tako se želi potaknuti ljude da limenke vrate u trgovinu, a ne bace, ali istovremeno se poništava prednost u cijeni metala u odnosu na staklo.

´Ako se stanje uskoro ne popravi, nećemo moći izbjeći skraćivanje radnoga vremena od sredine siječnja´, kaže glasnogovornik tvornice Hartmut Gahrmann. Neki trgovci već više uopće ne drže limenke.

´Možda ćemo morati zatvoriti neke pogone´, dodaje Gahmann.

Ta grupacija koja mijenja ime u Ball Packaging Europe ima u Njemačkoj četiri tvornice limenki i zapošljava tisuću ljudi.

Pročitajte više