Njemački desničar prijetio novinaru koji ga je usporedio s Hitlerom

Foto: EPA

NJEMAČKI političar i član Alternative za Njemačku (AfD) Björn Höcke izašao je iz studija usred intervjua za televiziju ZDF i zaprijetio novinaru koji je njegovu retoriku usporedio s onom Adolfa Hitlera. 

U intervjuu koji je jučer emitirala njemačka državna televizija ZDF jasno se vidi kako Höcke prijeti "teškim posljedicama" novinaru koji je odbio ponovno započeti intervju nakon niza neželjenih pitanja, javlja The Guardian

Usporedba s "Mein Kampfom"

Intervju je započeo isječkom u kojemu je nekolicini članova AfD-a bio pročitan Höckeov citat: "Kada dođemo do prijelomne točke, mi Nijemci ništa ne radimo napola i riješit ćemo se hrpe smeća koju sa sobom nosi moderno doba", nakon čega ih se pitalo misle li da je riječ o nečemu što je rekao njihov stranački kolega ili o ulomku iz Hitlerova "Mein Kampfa". 

Pet članova AfD-a nije bilo sigurno, a jedan je mislio da su posrijedi Hitlerove riječi. 

Höcke je vodeći na stranačkoj listi AfD-a u njemačkoj saveznoj zemlji Tiringiji, gdje bi po predviđanjima ta stranka mogla dobiti 20-24% glasova. 

Höckeu je 2018. produljeno članstvo u stranci unatoč njegovim kontroverznim izjavama o kulturi sjećanja na Holokaust. 

Preporod jezika koji je godinama bio zabranjen u njemačkom političkom diskursu pokazao se sastavnim dijelom uspona njemačke stranke krajnje desnice koja se na sceni pojavila 2013. protiveći se davanju novca njemačkih poreznih obveznika za spašavanje zadužene Grčke. 

Tako je Höckeova prethodnica na čelu stranke Frauke Petry 2016. pozvala na rehabilitaciju riječi "völkisch" (narodni), a nedugo zatim je napustila stranku u znak prosvjeda protiv Höckeove politike. 

"Neprikladna pitanja"

Novinar David Gebhard u intervjuu za ZDF pitao je Höckea je li njegova uporaba nacističkih termina "entartet" (degenerativan), "Volksverderber" (kvaritelj ljudi) i "Lebensraum" (životni prostor) plod slučajnosti ili dio smišljene strategije. 

Höcke je izjavio da podupire političare koji "se znaju originalno izražavati", istodobno kritizirajući rastući utjecaj engleskog na njemački jezik. 

Nakon 10 minuta Höckeov savjetnik zatražio je da intervju krene ispočetka, tvrdeći da su pitanja Höckea "emotivno uzbudila". 

Höcke se nakon toga požalio na pitanja "koja ne bi bila postavljena političarima iz drugih njemačkih stranaka" te napustio mjesto intervjua nakon što ga je ZDF odbio pokrenuti ispočetka. 

U eseju objavljenom prošli tjedan u novinama Der Spiegel, autor Niklas Frank optužio je Höckea da koristi istu retoriku kao njegov otac, koji je bio Hitlerov generalni guverner u okupiranoj Poljskoj, istodobno citirajući Höckeove riječi da je spomenik žrtvama Holokausta u Berlinu "sramotan".  

Pročitajte više