Njemački ekstremni desničari napali novinarku

Ilustracija: EPA

PRIPADNICI ekstremno desnog Identitetskog pokreta izveli su akcije na zgradama mnogih lijevih i liberalno orijentiranih medija te političkih stranaka u Njemačkoj, a napadnuta je i novinarka berlinskog dnevnika Taz.

"Akcija Identitetskog pokreta diljem zemlje uperena je protiv lijevog nasilja. Imenujmo počinitelje koji djeluju s pisaćeg stola", poručio je Identitetski pokret preko Twittera.

Ovaj radikalno desni pokret je na Twitteru objavio i brojne fotografije današnje akcije. "Lijevo nasilje nije usamljeni fenomen. Etablirani političari i mainstream mediji uporno ignoriraju ovaj problem", stoji na Twitteru.

"Širenje lijevog nasilja"

U priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici pokret optužuje političke stranke i medije za širenje "lijevog nasilja", a tu je svrstao tri parlamentarne lijevo i liberalno orijentirane stranke. 

"Lijeve stranke poput Socijaldemokratske stranke Njemačke (SDP), Zelenih ili Ljevice se ne ustručavaju od zajedničkih akcija s ekstremno lijevim snagama. Novinari lijevim nasilnicima daju moralnu legitimaciju za njihovo djelovanje i štite ih. Državne institucije financiraju upitne projekte i inicijative koje siju ideološku podlogu za mržnju i nasilje prema domoljubima", stoji u priopćenju.

Na plakatima koje su aktivisti ovog pokreta polijepili po zgradama brojnih liberalnih medija, među kojima su i Der Spiegel i redakcija javnog servisa ARD u Berlinu, između ostalog je i fotografija političara desne populističke Alternative za Njemačku (AfD) Franka Magnitza, koji je prije nekoliko dana napadnut i teško ozlijeđen.

"Da je ovakav napad izvršen na nekog političara Zelenih ili Ljevice mediji bi neprestano pisali o tome", stoji u priopćenju.

Pokrenuta istraga

Policija je u međuvremenu pokrenula istragu protiv ometanja posjeda i nanošenja tjelesnih ozljeda u slučaju napada na novinarku dnevnika Taz, koja je desne aktiviste htjela spriječiti u lijepljenju plakata.

Identitetski pokret u Njemačkoj djeluje od 2012., a od 2016. se nalazi pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka zbog "stremljenja uperenih protiv demokratskog poretka".

U jeku izbjegličke krize pokret se radikalizirao i uperen je prije svega protiv useljenika muslimanske vjeroispovijesti.

Pročitajte više