Njemački list: "Nova elita Srbije - male plaće, puno korupcije"

Foto: EPA, NOZ.de

Službena plaća predsjednika Srbije Vučića čini sirotim poput crkvenog miša, piše Neue Osnabrücker Zeitung. No istina je da se "nova elita" Srbije bogati korupcijom, što često pokazuje skupocjenom odjećom, prenosi Deutsche Welle.

Premijer, ministri i zastupnici na Balkanu spadaju u "najjadnije" plaćene ljude na takvim pozicijama u Europi. "Ali ipak se njihovi poslovi često ispostave kao šokantno isplativi - i za njihove obitelji", piše Neue Osnabrücker Zeitung. To, navodi njemački dnevni list, mogu zahvaliti korupciji.

U tekstu dopisnika iz Beograda Thomasa Rosera navodi se da, recimo, njemački predsjednik ukupno dobiva 24.500 eura bruto. U usporedbi s tim, političari na Balkanu su sirotinja - srpski predsjednik Aleksandar Vučić, navodi list, zarađuje 1450 eura neto. Njegov crnogorski kolega Jakov Milatović zarađuje petstotinjak eura više.

"Najubogiji crkveni miš Balkana"

Pišući o Vučiću, list navodi: "I imovina, koju taj ljubitelj odijela po mjeri i plemenitih vina službeno prijavljuje, svodi se na skromni stan od 30 kvadrata i čini ga naizgled najubogijim predsjedničkim crkvenim mišem Balkana."

Navodi se da oporba pak vidi Vučića kao najbogatijeg čovjeka u Srbiji. "Zbilja, posebno niske plaće političara i u Srbiji idu uz posebno rascvjetanu korupciju. Čak i skromno plaćene funkcije se, zbog moći koju nose, ispostavljaju kao šokantno isplative - pa i za obitelji i stranačke drugove", piše list.

Kako navodi novinar Roser, državni poslovni natječaji idu "dobročiniteljima" vladajuće stranke, a za klijentelu se čuvaju bolje plaćeni poslovi u upravama javnih poduzeća. "Jer zahvalnica što im je omogućen pristup vrču s blagom, vraća se nazad u crnu stranačku blagajnu i privatne džepove."

List ocjenjuje da srpska "nova elita" za svaki slučaj često upisuje imetak na imena bračnih partnera, braće, sestara i djece, ali ipak tu i tamo "demonstrira grešno skupu prestižnu odjeću".

Roser navodi primjer više markiranih torbica (Dior, Chanel...) koje nosi medijska savjetnica predsjednika Srbije, prenoseći navode srpskih medija da koštaju i preko 20.000 eura. "To je skoro dvostruko više od njezine godišnje plaće", zaključuje.

Pročitajte više