Njemački ministar: Prblem je američki unilateralizam, a ne Irak

AMERIČKI unilateralizam utemeljen na naftnim interesima - a ne Irak, od kojega ne prijeti nikakva neposredna opasnost - je uzrok globalnih napetsoti, rekao je njemački ministar okoliša Juergen Trittin.

Ministar iz redova Zelenih u Schroederovoj vladi izjavio je za dnevnik Welt kako je jasno da će Washington, bude li to smatrao potrebnim, ignorirati UN kako bi otpočeo rat protiv Iraka. "Taj unilateralni zahtjev je srž problema", izjavio je Trittin. Ministar je naglasio da inspektori UN za naoružanje nisu u Iraku našli nikakvo oružje za masovno uništenje i da im treba još vremena. "Nema izravne prijetnje", rekao je, ustvrdivši kako za rat nema opravdanja.

Rasprave koje su u tijeku odvraćaju pozornost s pravih uzroka američkog stajališta, rekao je. "To su geostrateški interesi i interesi za (iračkim) resursima. Potpuno je pravilna formulacija onih koji to kritiziraju: Nema krvi za naftu", istaknuo je. Na upit da li je to sad službeno stajalište njemačke vlade, glasnogovornik vlade Bela Anda nije želio dati odgovor.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Walter Lindner također je odbio dati komentar, ali je napomenuo kako Berlin vjeruje da je glavni američki cilj razoružanje Iraka u skladu s rezolucijom 1441 Vijeća sigurnosti UN. Schroeder je vodeći europski protivnik rata u Iraku, a to je pitanje postavio kao temelj svoje predizborne kampanje nakon koje je ponovno izabran za njemačkog kancelara.

Pročitajte više