Njemački političar turskog podrijetla dobio prijetnje smrću zbog rezolucije o genocidu nad Armencima

Foto: Hina

CEM Oezdemir, jedan od vođa njemačke opozicijske Zelene stranke, porijeklom Turčin, dobiva mnogobrojne prijetnje smrću nakon što se založio za rezoluciju koja je proglasila genocidom osmanski masakr nad Armencima 1915. a koju je prošlog tjedna prihvatio njemački parlament.

Turska je pozvala na konzultacije svog veleposlanika u Njemačkoj u znak prosvjeda protiv rezolucije. Ankara prihvaća tezu da je velik broj kršćanskih Armenaca ubijeno na osmanskom teritoriju tijekom Prvog svjetskog rata, no ne prihvaća da je riječ o genocidu.

Oezdemir, koji je jedan od inicijatora rezolucije, dobiva prijetnje smrću preko Twittera, Facebooka i elektronske pošte. Neke od njih šalju mu Nijemci turskih korijena, a ostale državljani Turske, rekla je Julia Jorch, glasnogovornica Zelenih.

Oezdemir često dobiva uvrede desnih ekstremista i turskih nacionalista, no nakon donošenja rezolucije u četvrtak njihov broj je znatno skočio, rekla je Jorch.

Oezdemir je prijetnjama u ponedjeljak odgovorio prkosom: "Glasanje u njemačkom parlamentu ne ovisi o tome usrećuju li to ili ne neke autoritarne vođe".

Erdogan je u nedjelju napao njemački parlament zbog donošenja rezolucije, smatrajući kako je Njemačka licemjerna imajući na umu njezinu prošlost.

Erdogan je na svečanosti na jednom fakultetu u Istanbulu Nijemcima poručio kako će ih se prvo prozvati za holokaust, a zatim za ubojstvo preko stotinu tisuća Namibijaca, prenosi turska novinska agencija Anadolu. Njemačka je početkom dvadesetog stoljeća izvršila pokolj nad plemenima Herero i Nama u svojoj tadašnjoj koloniji Namibiji.

"Vi ste zadnja država koja bi trebala glasati o takozvanom Armenskom genocidu. U svojoj povijesti mi nemamo takvih problema, naša povijest nije povijest masakra, nego suosjećanja i milosti, u tome je razlika između nas", rekao je Erdogan.

Njemačka je davno prihvatila svoju krivnju za holokaust i druge nacističke zločine, te je 1952. započela isplatu odštete Izraelu. Berlin je 2012. odlučio isplaćivati doživotnu mjesečnu mirovinu Židovima koji su bili u koncentracijskim logorima ili getoima ili preživjeli nacistički režim pod lažnim identitetom.

Pročitajte više