Njemački predsjednik za nesigurnost u svijetu optužio SAD, Kinu i Rusiju

Foto: EPA

NJEMAČKI predsjednik Frank-Walter Steinmeier poručio je danas da međunarodna politika ulazi u "mračno doba", za što su odgovorne svjetske sile SAD, Rusija i Kina.

"Danas svjedočimo sve destruktivnijoj dinamici u svjetskoj politici. Godinu za godinom udaljavamo se od cilja, međunarodne suradnje radi mira u svijetu", rekao je Steinmeier otvarajući sigurnosnu konferenciju u Münchenu.

"Povratak nacionalnim interesima vodi nas u slijepu ulicu, u mračna vremena", istaknuo je pred svjetskim čelnicima okupljenima u glavnom gradu Bavarske.

Steinmeier: SAD pod Trumpom odbacuje ideju međunarodne zajednice

Za nesigurnost i nepovjerenje u svijetu optužio je Rusiju i Kinu, ali i saveznika - Sjedinjene Države. "Naš najbliži saveznik SAD pod sadašnjom administracijom odbacuje ideju međunarodne zajednice", rekao je Steinmeier.

"Ponovno velika, čak i nauštrb susjeda i partnera", istaknuo je Steinmeier, aludirajući na glavnu ideju američkog predsjednika Donalda Trumpa "Učinimo Ameriku ponovno velikom".

Za Rusiju je rekao da je "vojnu silu i promjenu granica u Europi ponovno učinila političkim oruđem", a Kinu je kritizirao jer "međunarodno pravo uzima selektivno, kada to koristi njezinim interesima".

Berlin je spreman preuzeti važniju ulogu

Ishod je "rastuće nepovjerenje, veće naoružavanje, manje sigurnosti, sve do nove utrke u nuklearnom naoružanju", upozorio je njemački predsjednik.

Kao odgovor na ponašanje svjetskih sila, Berlin je spreman preuzeti važniju ulogu u međunarodnoj zajednici, ističe.

"Njemačka bi trebala povećati vojni proračun kako bi pridonijela europskoj sigurnosti i sačuvati savezništvo s SAD-om, imajući na umu da se američki interesi s Europe prebacuju na Aziju", rekao je Steinmeier.

Govoreći o europskoj politici prema Rusiji kaže da se ona ne bi smjela "ograničiti samo na osude i sankcije", a da u odnosima s Kinom "treba naći ravnotežu između suradnje i natjecanja".

Pročitajte više