Njemački radio o sudbini Srba u Hrvatskoj: “Nema mjesta za njihove žrtve”

Foto/screenshot: Index/Pixsell/Hrvoje Jelavić/Deutschlandfunk

NJEMAČKI javni radio Deutschlandfunk objavio je prilog o položaju Srba u Hrvatskoj i posljedicama rata. Ističu da je za mnoge Hrvate kraj rata povod da se govori o herojstvu hrvatskih vojnih snaga koje su osvojile područja pod srpskom okupacijom, ali da u službenom narativu sjećanja na Domovinski rat nema mjesta za sudbinu srpskog naroda i njegovo stradanje.

Prilog započinje opisom proslave godišnjice operacije Bljesak u Okučanima u kojoj je poginuo 51 hrvatski vojnik, čija se imena čitaju u okviru službenog programa kojem prisustvuje i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Nekoliko stotina metara dalje se, pak, u obližnjoj pravoslavnoj crkvi komemoriraju srpske civilne žrtve operacije Bljesak, čemu je prisustvovao i saborski zastupnik srpske manjine Boris Milošević.

Srpski civili ubijeni u Bljesku

Deutschlandfunk navodi da je u Bljesku ubijeno više od 80 civila te citira Miloševića koji se žali da za to nitko nije odgovarao. Milošević ističe da se u godinama prije ulaska Hrvatske u EU radilo na suočavanju s prošlošću, unatoč velikim otporima, dok je 1990-ih važila maksima da Hrvati u Domovinskom ratu ne mogu počiniti ratni zločin. 

Sljedeća točka preokreta bila je 2013., kada je Hrvatska ušla u EU te je nestao reformski pritisak iz Bruxellesa. Milošević ističe i da se oslobađajuća haška presuda generalima Gotovini i Markaču tumači kao oslobađajuća presuda za sve ratne zločine koje su počinile hrvatske snage, iako su u presudi konstatirani ratni zločini.

Ratni zločinci kao heroji

Deutschlandfunk ističe da su tijekom Bljeska u selu Medari ubijena 24 civila srpske nacionalnosti te da su samo dvije djevojčice ostavljene na životu. Tek prije četiri godine postavljen je mali spomenik za ubijene civile, a većina srpskog stanovništva nikad se nije vratila. Lokalna pravoslavna crkva ostala je neobnovljena.

Na kraju priloga SDSS-ov saborski zastupnik Milošević pita se kako će uopće doći do suočavanja s prošlošću ako vodeći hrvatski političari uzimaju u zaštitu osuđene ratne zločince. Na kraju se konstatira da je to bolest cijelog prostora bivše Jugoslavije - zločince se smatra herojima, a njihove žrtve se prešućuje.
 

Pročitajte više