NJEMAČKI RADIO PODSJETIO Ključna uloga Sanadera i Rohatinskog u muljažama bavarske banke

Foto: Index/FaH

NJEMAČKI javni radio Deutschlandfunk objavio je veliki prilog o oporavku Bayerische Landesbank (BLB), u kojem podsjeća da je Hrvatska značajan dio priče koja je ovu bavarsku banku dovela na rub bankrota.

Podsjeća se da je 2007. tadašnji bavarski ministar financija, Kurt Faltlhauser, oduševljeno konstatirao da “ova banka ima dobru budućnost”, ali da je već dvije godine kasnije Bavarska morala spašavati BLB s deset milijardi eura pomoći. Razlog posrtanja bavarske pokrajinske banke bila je s jedne strane svjetska financijska kriza koja je eksplodirala na Wall Streetu 2008., ali i agresivna strategija širenja koju je podržavala tadašnja bavarska vlada predvođena Edmundom Stoiberom.

Stoiberove i Sanaderove prijetnje Rohatinskom

Tu u cijelu priču ulazi Hrvatska, odnosno Ivo Sanader i HNB. BLB je odlučio kupiti austrijsku Hypo Alpe Adria banku, koja je ekstenzivno poslovala i u Hrvatskoj. Hypo banka lažirala je svoje bilance pune kvarnih kredita, BLB se pak nije pretjerano potrudio provjeriti ih, no cijeli je posao u jednom trenutku zapeo zbog odluke HNB-a da onemogući ulazak BLB-a na hrvatsko tržište. Stoiber je tada hitno doletio u Zagreb i sastao se sa svojim političkim frendom iz Europske pučke stranke, Ivom Sanaderom, koji je izvršio javni pritisak na HNB guvernera Željka Rohatinskog.

Stoiber je usred Zagreba zaprijetio HNB-u da bi njihova blokada “mogla opteretiti dobre njemačko-hrvatske odnose” pa je Rohatinski popustio i BLB je kupio Hypo banku. Samo godinu dana kasnije, BLB će Hypo banku prodati Austriji za jedan euro, nakon što je otkriveno da je Hypo banka zapravo bankrotirala, a na rubu bankrota našao se i BLB. Spašen je zahvaljujući izdašnoj novčanoj intervenciji Bavarske, koja je morala pod pritiskom Europske unije BLB pretvoriti u manju banku, a ne jednu od onih koje su prevelike da bi propale.

Financijski stručnjaci kasnije su utvrdili da je BLB kupila Hypo banku "kao da kupuje rabljeni automobil" te su kupoprodajni ugovor, koji je potpisao BLB, opisali kao "vic".

Bivši šef uprave BLB-a platio tek 20 tisuća eura kazne


Od troje ključnih aktera u priči - a to su BLB, Hypo banka i Hrvatska - problemi dvaju aktera su sređeni. BLB, nakon sanacije i smanjivanja opsega poslovanja, opet pozitivno posluje i prošle je godine generirao 545 milijuna eura profita. Hypo banka je u skupom procesu saniranja od strane austrijske države te je prodana i sada djeluje pod drugim imenom. Hrvatska je pak u stanju u kakvom jest, Ivo Sanader i dalje nije pravomoćno osuđen, dok je Rohatinski izdašnu mirovinu dočekao u Agrokoru.

Zanimljivo je i da nitko od bavarskih političara koji su poticali ekspanziju BLB-a nije kazneno odgovarao. Stoiber se ovom rečenicom izuzeo od bilo kakve odgovornosti za bankrot bavarske pokrajinske banke u čijem su nadzornom odboru sjedili njegovi ministri: “Ako sam sagradio autocestu, to ne znači da sam odgovoran za nesreće koje se na njoj dogode.” Ni bankari BLB-a nisu vidjeli zatvora, iako su banku ruinirali, te je tek višegodišnji šef uprave, Michael Kemmer, nakon suđenja morao platiti novčanu kaznu od 20 tisuća eura. Za njega je to značilo da je, kako je izjavio, “de facto oslobođen krivnje”. Budući da je Bavarska potrošila 10 milijardi eura kako bi sanirala banku nakon njegova vodstva, a on se izvukao s kaznom od 20 tisuća eura, teško se s njime ne složiti.

Na kraju priloga Deutschlandfunk upozorava na sličnost izjava aktualnog bavarskog ministra financija, Markusa Södera, koji smatra da je "BLB dobar za bavarski srednji sloj i na pravom putu" i njegova prethodnika, Faltlhausera, koji je prije deset godina izjavio da "ova banka ima dobru budućnost". Ako Söder bude u pravu o stabilnosti i budućnosti BLB-a jednako kao Faltlhauser, uvijek im je na raspolaganju novac poreznih obveznika u Bavarskoj.

Pročitajte više