KORONAKRIZA

Njemačka agencija za razvoj analizirala kako se Hrvatska nosi s koronakrizom

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL/GTAI

GERMANY TRADE AND INVEST (GTAI) naziv je njemačkog društva za trgovinu i investicije s ograničenom odgovornošću., koje između ostaloga izrađuje redovite ekonomske analize stanja u više od 120 zemalja svijeta. GTAI je izradio i posebne analize o tome kako se pojedine države nose s pandemijom covida-19. Među njima je i Hrvatska, kojoj je GTAI jučer posvetio svoju novu analizu, objavljenu pod naslovom Korona i potres teško uzdrmali Hrvatsku.

U analizi se ističe da su vladine mjere zbog pandemije koronavirusa "ograničile javni život i gospodarstvo" te da je bio pogođen i najvažniji gospodarski sektor u Hrvatskoj, turizam. Analiza je podijeljena u pet dijelova: opća situacija i konjunktura, ograničenja putovanja, mjere vlade, učinci u izabranim sektorima i zdravstveni sustav u Hrvatskoj. Kada je riječ o potresu, podsjeća se da se šteta procjenjuje na 120 milijuna eura.

Otvaranje granica u svibnju zbog turizma

Ističe se i da je "odlučno postupanje Stožera bilo dobro prihvaćeno u narodu" u ožujku ove godine, tj. na početku pandemije u Hrvatskoj. To je omogućilo smanjenje broja zaraženih u travnju i postupno otvaranje zemlje tijekom svibnja, navodi se u analizi GTAI-a koju potpisuje Waldemar Lichter. "Kako hrvatsko gospodarstvo jako ovisi o turizmu, brzo otvaranje granica bilo je naročito važno" pa je zato već krajem svibnja bilo moguće slobodno doputovati u Hrvatsku iz većine ostalih članica Europske unije.

"Neovisno o povećanju broja zaraženih vlada zasad ne želi ukinuti popuštanja strogih mjera", navodi se.

GTAI konstatira da će pandemija ostaviti duboke tragove na hrvatskom gospodarstvu, a "razlog za to su manje vladine epidemiološke mjere, a više slom potražnje". "Kupovina će se smanjiti, investicije će biti stavljene na čekanje, a poslovi iz inozemstva izostati. Posljedica epidemije će u svakom slučaju biti recesija", stoji u analizi.

"Veliki gubici za hrvatske tvrtke"

Navodi se da je ključni problem velika ovisnost Hrvatske o turističkom sektoru, a zbog slabije sezone dolazi i do manjih proračunskih prihoda. 

"I druge branše pate pod krizom koju je izazvala pandemija", a kao primjeri se navode prehrambena i industrija pića, drvna industrija koja ovisi o izvozu te uslužne djelatnosti poput gastronomije. Predviđaju se "veliki gubici za hrvatske tvrtke", a spominje se i da je vlada osmislila paket pomoći. Vladinim socioekonomskim mjerama je posvećen poseban dio, koji obuhvaća stanje stvari do 9. listopada, te se opisuje što je bilo u travanjskom paketu pomoći koji je predstavila Plenkovićeva vlada. Konstatira se da je hrvatski budžet u 2020. trebao imati suficit, no zbog koronakrize će završiti u deficitu od najmanje 3,3 milijarde eura, prema procjeni Ministarstva financija.

Drvna industrija ovisi o situaciji u Italiji

Kada je riječ o posljedicama za hrvatsko gospodarstvo, GTAI ističe da turizam predstavlja oko 20 posto hrvatskog BDP-a, a napominje se i da je mnogim građanima Hrvatske iznajmljivanje smještaja turistima glavni izvor prihoda. Očekuje se povećanje nezaposlenosti, a sve zajedno će dovesti do manje potrošnje.

Hrvatska drvna industrija je pak najviše zabrinuta zbog situacije u Italiji, koja je najveće tržište za hrvatske drvne sirovine i proizvode, navodi GTAI koji predviđa "goleme probleme" u ovom sektoru. "Sa stopom izvoza od 70 posto ova branša je vrlo osjetljiva na pad potražnje u inozemstvu kao i na ograničenja transporta i logistike", ističe se.

Zdravstveni sustav pun problema

Kada je pak riječ o zdravstvenom sustavu, GTAI konstatira da je i dalje funkcionalan, unatoč "niskim davanjima i nizu drugih problema". Naglašava se da su bolnice većinom nedovoljno financirane i loše organizirane te da su liste čekanja duge.

Kao jedan od problema zdravstvenog sustava navodi se i to što se u Hrvatskoj proizvodi vrlo malo medicinske opreme, koja se većinom mora uvoziti izvana, što je u pandemiji postao poseban izazov. Spominju se izuzeci poput tvrtke Meditex iz Zaboka, koja proizvodi medicinsku zaštitnu opremu, kao i da su se neke domaće tvrtke u međuvremenu preorijentirale na proizvodnju zaštitnih maski.

Treba napomenuti da je analiza zdravstvenog sustava pisana prije najnovije eksplozije broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više