Njonjo primio veleposlanika Izraela

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković Njonjo primio je u nastupni posjet veleposlanika Izraela Ilana Mora i zaželio mu uspješan mandat u Hrvatskoj, priopćeno je u četvrtak iz sabora.

Sve hrvatske institucije, uključujući Hrvatski sabor, bile su uvijek otvorene za unapređenje obostrane suradnje s Izraelom, rekao je predsjednik sabora prema priopćenju.

Pričali o partnerskoj suradnji,  jesu li i o avionima?

Izrazio je uvjerenje da će se dosadašnja prijateljska i partnerska suradnja nastaviti i u budućnosti. 

U smislu osnaživanja parlamentarne suradnje, predsjednik sabora ponovio je poziv predsjedniku Knesseta za posjet Hrvatskoj u nadi da će se realizirati ubrzo nakon parlamentarnih izbora u Izraelu.

Kako se dodaje u priopćenju u razgovoru Jandrokovića i Mora, istaknuta je mogućnost produbljivanja parlamentarne suradnje na svim drugim razinama.

Sugovornici su također istaknuli da je potrebno raditi na osnaživanju gospodarske suradnje s obzirom na mnoga područja od zajedničkoga interesa, a razgovaralo se i o političkoj i sigurnosnoj situaciji na Bliskom istoku.

Imenovanje novog veleposlanika u sjeni propalog posla s borbenim avionima

Novi veleposlanik stupa na dužnost u Hrvatskoj nakon propasti ugovora o kupnji izraelskih borbenih zrakoplova F16 Barak. Riječ je o starim američkim zrakoplovima F-16 koje je Izrael nadogradio naprednim sustavima, no američka strana pristala je samo na transfer bez izraelskih nadogradnji.

Poništenje ugovora za F16 izazvalo je oštre napade hrvatske oporbe koja optužuje vladu za neuspjeh tog posla.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst ustvrdio je da Sjedinjene Države nisu Hrvatsku nijednom savjetovale da ne kupuje izraelske borbene zrakoplove F-16 te da propast tog posla nije krivnja hrvatske vlade,

Pročitajte više