NO i Uprava PPK "Valpovo" o budućnosti tvrtke

Nadzorni odbor i Uprava Poljoprivrednoprehrambenog koncerna "Valpovo" d.d. ocijenili su danas u Valpovu kako je obavljena financijska konsolidacija tvrtke i riješena vlasnička kriza, koja je počela ozbiljno ugrožavati cijeli sustav kombinata.

Istodobno su najavili razvojne programe za buduće djelovanje poduzeća na tržištu.

Mali dioničari u petak su na elektroničkoj dražbi Zagrebačke burze kupili 44,01 posto dionica kombinata, po cijeni od 13,5 milijuna kuna, čime su postali vlasnikom udjela od 93 posto dionica, a Vlada je istoga dana na sjednici u Karlovcu donijela odluku o otpisu duga PPK Valpovu u iznosu od 57 milijuna kuna.

Zamjenik predsjednika NO tvrtke Zdravko Turčinović na konferenciji za novinare zahvalio je svim radnicima koji su podignuli kredit, kako bi se mogao otkupiti taj paket dionica, te hrvatskoj Vladi na, kako je rekao, korektnoj, poštenoj i poslovno dobroj odluci. Smatra kako poduzeće "nakon ovakvog poteza mora stati na svoje noge, a država će od toga imati koristi, budući da tvrtka koja normalno radi podmiruje sve svoje obaveze".

Predsjednik Uprave Branko Srakić kazao je kako su posljednja zbivanja potvrda opredjeljenja zaposlenika tvrtke za model radničkog dioničarstva te da sada predstoje zadaće organiziranja uspješne proizvodnje te ostvarenja pripremljenih planova razvoja i investiranja.

Najavio je, kako će uz sistematizaciju poslova i radnih zadataka te zbrinjavanje određenog broja radnika, uslijediti uvođenje europskih standarda u mesnu industriju, ulaganja u mlinko-pekarsko industriju, od oko milijun eura, te ulaganja u proširenje govedarske i svinjogojske proizvodnje.

Na upit novinara Srakić je kazao da tvrtka ima još oko 20 milijuna kuna dugova prema dobavljačima, ali da toliko iznose i potraživanja kombinata prema svojim kupcima. Dodao je da postoje i dugovi prema poslovnim bankama, ali da se ukupno ne radi o obvezama koje bi u ovome trenutku opterećivale poslovanje društva te da se obveze prema bankama uredno podmiruju.

(Hina) xivuč ymć

Pročitajte više