Nobilo: Most na Muri dogovoren sa Slovenijom, nema razloga za pregovore

HRVATSKI veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo ustvrdio je u utorak kako je sa Slovenijom odavno postignut sporazum o lokaciji zajedničkog graničnog prijelaza na rijeci Muri, pa nema, kako to najavljuje slovenska strana, razloga za pregovore oko već dogovorenog sporazuma.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je u utorak na konferenciji za novinare u Ljubljani najavio da će u predstojećim danima početi slovensko-hrvatski pregovori o hrvatskom mostu kod Svetog Martina na Muri koji je prema Rupelovim riječima izgrađen u suprotnosti s dogovorom obiju država.

"Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVP) ukazuje da su od 2002. godine, u sklopu dosadašnjeg rada Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji, o tomu vođeni razgovori i da je postignut upravo spomenuti dogovor oko lokacije graničnog prijelaza na navedenom mjestu", ističe u izjavi veleposlanik Nobilo.

"MVPEI stoga ne vidi osnove za obnavljanje pregovora, k tomu i na unaprijed uvjetovani način, oko već postignutih i u praksi primjenjivanih sporazuma, kao što ne može prihvatiti također ni unaprijed uvjetovane pregovore o lokaciji infrastrukture na hrvatskom državnom teritoriju", dodaje Nobilo.

Hrvatski veleposlanik je istaknuo da "hrvatska strana ne otklanja politički dijalog i traženje racionalnog i europskog rješenja ovog pitanja, ali ne pod uvjetima postavljenim u ranijoj slovenskoj noti".

Hrvatska je most preko Mure, koji se nalazi na predjelu graničnog prijelaza za pogranični promet na županijskoj cesti Ž-2245 koja povezuje najsjeverniju općinu u Hrvatskoj Sv. Martin na Muri s Hotizom u Sloveniji, otvorila 12. srpnja.

No, Slovenija je prošli tjedan prosvjedovala zbog otvaranja mosta ocjenjujući da je riječ o promjeni stanja zatečena na granici pri osamostaljenju dviju država. Službena Ljubljana tvrdi da to povećava ugroženost slovenskog naselja Hotize od poplava i da je most izgrađen bez pristanka ili suradnje slovenske države.

Prema Nobilovim riječima, MVPEI je, odgovarajući na slovensku diplomatsku notu od 6. srpnja, izvijestio Ljubljanu 16. ovog mjeseca o namjeri Hrvatske da hitno sanira nasip u dijelu tog svog područja, nakon što se slovenska strana odbila uključiti u sanaciju sukladno hrvatskim propisima.

I MVPEI je odbacio slovenske optužbe, tvrdeći da je riječ o "neprijeporno hrvatskom teritoriju" i da su građevni radovi izvedeni u skladu sa svim potrebnim dogovorima sa slovenskim službenim tijelima, u sklopu provedbe Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji.

Pročitajte više