Nobilo nakon Blaškićeva najavio oslobađanje i Maria Čerkeza

ODVJETNIK Anto Nobilo je najavio u petak kako bi se smanjenje kazne generalu Tihomiru Blaškiću, nakon čega je on pušten iz Haaškog zatvora, moglo pozitivno odraziti i na zapovjednika Viteške brigade HVO Maria Čerkeza.

"Utvrđeno je da Viteška brigada nije bila u Ahmićima što znači da ona za Ahmiće ne može odgovarati", rekao je Nobilo u izjavi koju u petak navečer prenosi Radio Herceg Bosne.

Dodao je kako u napadima na Stari Vitez (većinski Bošnjački) u proljeće i ljeto 1993. godine Hrvati nisu počinili zločin, te da napad sam po sebi nije ratni zločin.

"To znači kako je svaka borbena aktivnost na području općine Vitez bila u skladu s vojnim pravilima. Bilo je pojedinačnih zločina u smislu paljenja kuća ali su to bili pojedinačni postupci a ne zapovijedi", rekao je Nobilo.

Pri tomu je Nobilo istaknuo kako su suci u Vijeću u slučaju Čerkez isti kao i u slučaju Blaškić te će, po Nobilovim riječima, morati imati isti stav prema činjenicama koje su utvrđene u Blaškićevu slučaju. Nobilo smatra da se Čerkez može smatrati krivim što su Bošnjaci kopali rovove i što su bili smješteni u kinodvorani u Vitezu ali to su, po Nobilovim riječima, minorna kaznena djela za koja je Čerkez kaznu već odslužio.

"Velik sam optimist i u slučaju Čerkez", dodao je Blaškićev odvjetnik Anto Nobilo.

(Hina) xgp yrt

Pročitajte više