"Nova kriza bi mogla biti ozbiljnija od krize 1929. godine"

LJUBO JURČIĆ je večeras u emisiji Otvoreno procijenio kako bi današnja ekonomska kriza mogla biti ozbiljnija od one koja je počela 1929. godine.

Ugledni ekonomist i SDP-ov zastupnik kako ono što se događa na Wall Streetu i širi na sve svjetske burze i banke predstavlja en samo financijsku, nego gospodarsku krizu. Ona je uzrokovana prevelikim ratnim troškovima, a postoje velike sličnosti i s gospodarskom krizom koja je pogodila Japan 1990-ih, a od čijih se posljedica ta ekonomska supersila do dana današnjeg nije potpuno oporavila.

Jurčić smatra da bi nova kriza mogla biti ozbiljnija od negdašnje Velike depresije zato što je svjetsko gospodarstvo daleko složenije i međusobno povezano nego što je to bio slučaj 1929. godine. 700 milijardi dolara paketa financijske pomoći bankama koje traži Bush po Jurčićevom mišljenju nije dovoljno, te će u najboljem slučaju na kraći rok održati likvidnost.

Pesimistički je raspoložen i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević koji tvrdi da se svijet nalazi pred epohalnim promjenama, odnosno da je riječ o strukturnom poremećaju koji može dovesti do napuštanja tržišnog fundamentalizma. Kriza će teže pogoditi SAD i Europu od Rusije, Brazila i Kine, te će polako nestati ekonomski liberalizam. Stvari će se, smatra Vidošević, iz "virtualnog svijeta" burzi vratiti u stvarni svijet.

To će imati posljedice na Hrvatsku u smislu da će nestati likvidnosti, odnosno da će "svi biti žedni novaca", odnosno neće biti u stanju dobivati ili vraćati kredite. Hrvatskoj će ozbiljan problem biti taj što svake godine mora otplaćivati 6 milijardi dolara kako bi održavala današnji način života. To je nerealno, smatra Vidošević, te će i kod nas morati doći do promjene načina života, a što također neminovno slijedi i Europi i SAD.

Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih sindikata Hrvatske, burzu je nazvao "napuhanim balonom koji ne stvara nove vrijednosti". Prema njegovom mišljenju kriza će teško pogoditi siromašni dio stanovništva svuda u svijetu, isto kao i u Hrvatskoj. Građani Hrvatske u prosjeku 28 posto svojih elementarnih potreba moraju zadovoljavati kroz kredite, a oni će postati sve skuplji i sve teži za vraćanje.

Josip Galinec, predsjednik Industrogradnje i financijski analitičar, danas je prvi put gostovao u emisiji nakon nedavnog napada. Za razliku od Jurčića, Vidoševića i Severa je iskazao optimizam, ustvrdivši da su ekonomske krize nalik na ovu sastavni dio kapitalizma, odnosno da su za američko tržište karakteristični padovi.

Hrvatska je burza različita od američke, isto kao i gospodarstvo. Investitorima je poručio da razmišljaju dugoročno te da računaju na loša vremena koja će proći.

Josip Kardum, glasnogovornik Zagrebačke burze, je pak rekao da su problemi na hrvatskom tržištu vrijednosnih papira "izazvani izvana", odnosno da iza svega stoje vanjski, a ne unutarnji faktori. Kao dokaz u prilog tome navodi podatak da su padale cijene svih dionica, bez obzira na rezultate pojedinih poduzeća.

R.R.

Pročitajte više