Nova ljevica o HDZ-ovom Obiteljskom zakonu: Uključite više Crkvu u sve, trebamo brže u Srednji vijek

Foto: FAH

REAKCIJE na sramotni prijedlog Obiteljskog zakona iz kuhinje HDZ-a nastavljaju se nizati, iako je Nada Murganić uklonila isti sa stranica e-savjetovanja.

Među posljednjima se nalazi ona Nove ljevice, čije priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"U povodu nacrta prijedloga Obiteljskoga zakona, koji je od jučer na javnoj raspravi, i u njemu sadržane definicije obitelji, Nova ljevica energično podržava definiciju obitelji, koju prema nacrtu zakona čine majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom, odnosno otac s djetetom premda ne žive zajedno te ostali srodnici koji s njim žive.

Nova ljevica pohvaljuje Vladu na njezinoj nakani da se izvanbračna zajednica, pogotovo ako je ona istospolne naravi, isključi iz zakona. Također valja pohvaliti namjeru da udomitelji imaju ikakve veze s djecom koju udomljuju, bez obzira na to imaju li ona biološke roditelje.

Nova ljevica s odobravanjem gleda i na kreativne intervencije u hrvatski rječnik, jer je jasno da su otac i djeca koja ne obitavaju zajedno mogu biti zakonski definirani jedino kao obitelj".

Više Crkve

"No, u interesu boljega definiranja puta kojim Vlada uspješno vodi zemlju, Nova ljevica smatra da su  daleko premalo uzete u obzir mogućnosti koje nudi Crkva, prvenstveno ona rimokatolička, i u tom smislu iskazuje i neke prijedloge. Na primjer, za udomiteljsku djecu ili djecu u protuprirodnoj izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici daleko bi bilo društveno korisnije kad bi im skrbnik bio župnik (za bogatije može i biskup), naravno, uz odgovarajuću naknadu koja bi se mogla isplaćivati iz proračunskih sredstava, koji bi usput bio dužan i kontrolirati jesu li članovi takvi obitelji dobri ili samo površni vjernici i domoljubi, služe li se kontracepcijom ili možda čak i glasaju za nenarodne stranke te poduzimao potrebne mjere da se uočene nepravilnosti isprave.

Nova ljevica također odlučno traži da se preciznije i u duhu tisućljetne hrvatske tradicije razrade propisi koji bi koji bi što temeljitije regulirali intimne i emotivne odnose supružnika i partnera, broj djece koju moraju roditi, itd.

Uz čestitke zakonopiždžijama te nikako ne podcjenjujući već postignute Vladine uspjehe, Nova ljevica smatra da se samo na predložen način može bolje utrti put u Srednji vijek kojemu vlada na čelu s HDZ-om tako uspješno teži", navode u priopćenju.

Pročitajte više