Novak Srzić: Anketa kojom novinari HRT-a ocjenjuju moj rad služi manipulaciji javnosti

RAVNATELJ HTV-a, Blago Markota, poslao je novinarima Informativno-političkog programa svojevrsni referendum u kojem od njih traži da se izjasne o stanju unutar ove redakcije. Markota će o rezultatima referenduma u ponedjeljak obavijestiti Programsko vijeće HRT-a.

U pitanju koje je Markota poslao novinarima od njih je zatražio da odgovore na pitanja ispunjava li Informativni program zadaće koje HTV kao javna kuća ima, kakvi su međuljudski odnosi te uživa li glavna urednica IP-a Hloverka Novak-Srzić povjerenje kolega s kojima radi.

Markota je upitnik poslao novinarima nakon što je Programsko vijeće HRT-a od njega zatražilo da ispita "razloge eskalirajućeg nezadovoljstva dijela novinara IP-a", odnosno da utvrdi razloge zbog kojih su krenuli u pobunu.

"Anketa provedena polulegalno"

Na anketu koju je Markota poslao zaposlenicima Informativnoga programa, reagirala je i glavna urednica IP-a, Hloverka Novak Srzić koja je odlučno odbacila rezultate ankete "koja se u polulegalnim okolnostima provela među djelatnicima Informativnog programa HTV-a".

Novak Srzić je navela da anketa ima "previše ozbiljnih manjkavosti da bi izjašnjavanje bilo vjerodostojno". Kao prvi argument protiv sporne ankete glavna urednica IP-a je navela da je anketa "potpuno nestručno i neprofesionalno organizirana" te da su "djelatnici Informativnog programa tek sinoć obaviješteni da se danas od 10 do 16 sati moraju očitovati o vrlo ozbiljnim pitanjima". Kao drugi razlog protiv ankete Novak Srzić je navela da je "krajnje upitno i nečuveno, što je za provođenje ankete na javnoj televiziji angažirana privatna tvrtka Dekra d.o.o. koja je za nadgledanje ispravnosti izjašnjavanja angažirala portire privatnih zaštitarskih tvrtki".

"Svrha ankete manipulacija i dovođenje javnosti u zabludu"

Treće, Novak Srzić navodi da je "loša i ishitrena organizacija dovela do niza nejasnoća tako da smo cijelog dana bili izloženi brojnim pozivima djelatnika koji nisu razumjeli povod, namjere i dobronamjernost organizatora ankete". Možda i najbitnijim argumentom protiv ankete glavna urednica IP-a smatra da je "upitna i sama metodologija dosada nezabilježena u poslovnoj praksi: da se evaluacija i procjena nečijih uredničkih i poslovnih sposobnosti provodi na osnovu anonimnih anketa među djelatnicima. Od poslovodstva se očekivala ozbiljna analiza kvalitete programa i odnosa u njemu, a ne da na osnovi hodničkih priča i osobnih animoziteta procjenjuje rad programskog vodstva Informativnog programa". 

Također, u očitovanju o anketi stoji: "Već ujutro 26. studenog, prije početka izjašnjavanja  izvijestili smo javnost da je takva anketa krajnje upitna, te da može jedino poslužiti u svrhe manipulacije i dovođenja javnosti u zabunu. Događaji tijekom dana potvrdili su naše sumnje. S terena su prijavljeni brojni prekršaji: u nekim dopisništvima (Krapina, Čakovec) anketa nije ni provedena, odnosno ljudi nisu ni imali priliku glasovati, na pojedinim glasačkim mjestima (Split) novinari su obaviješteni da se mogu izjasniti i sutra, na pojedinim mjestima novinarima je branjeno da ubacuju prazne listiće, a u Rijeci je portir navlačio djelatnike da moraju glasovati."

"Anketa nije mjerodavna"

Prema informacijama koje navodi Novak Srzić, od gotovo 400 djelatnika Informativnog programa anketi se odazvala tek jedna trećina. "Razlog slabog odaziva je vjerojatno dvojak: oni koji daju podršku aktualnom programskom vodstvu bojkotirali su anketu, dok su se drugi zbog loše organizacije propustili izjasniti", smatra Novak Srzić.

Hloverka Novak Srzić zaključuje da "zbog svega navedenog smatramo da se anketa među zaposlenicima Informativnog programa pretvorila u još jednu manipulaciju koja najviše šteti HTV-u kao javnoj televiziji, a time i hrvatskoj javnosti. Anketa definitivno nije mjerodavna da odgovori na ozbiljna pitanja o kojima se ravnatelj HTV-a morao izjasniti na zahtjev Programskog vijeća".

Pročitajte više