Nove napetosti između Rusije i Gruzije

POTAKNUTE potporom koju im je ovoga tjedna izrazio američki predsjednik George W. Bush, gruzijske vlasti zaprijetile su u četvrtak uvođenjem blokade ruskim vojnim bazama koje se nalaze na njihovu teritoriju ne ubrza li Moskva njihovo zatvaranje, na što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio da Rusija gruzijske prijetnje neće promatrati prekriženih ruku.

Rusija ima rok do ponedjeljka da iznese "prave i uzajamno prihvatljive" ponude o dugo odgađanom povlačenju postrojbi, rekao je predsjednik gruzijskog parlamenta Nino Burdžanadze, prenosi dpa.

Gruzija će inače jednostrano proglasiti da ruske baze nisu operativne počevši od 1. siječnja 2006. godine. Mjere kojima će se to provesti uključuju uskraćivanje viza ruskim vojnicima.

Rusija je svoje snage iz Gruzije trebala povući 2001. godine prema ranijem sporazumu, no obvezu nije ispunila.

Ministarstvo obrane objavilo je da su potrebne najmanje tri godine za evakuaciju baza u Ahalkalakiju i Batumiju što bi stajalo oko 300 milijuna američkih dolara, koji, međutim, nisu predviđeni proračunom.

Gruzijski premijer Zurab Nogaideli rekao je prošloga mjeseca da bi Rusija trebala dovršiti povlačenje najkasnije do 2007. godine.

U bazama iz sovjetskog doba nalazi se oko 8.000 gruzijskih vojnika kojima zapovijeda nekoliko stotina ruskih vojnika.

Tijekom posjeta Tbilisiju u utorak, Bush je rekao da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će Moskva poraditi na tom pitanju. Bush je također istaknuo punu američku potporu gruzijskoj suverenosti.

Rusija "neće ostati prekriženih ruku" ako njezine baze u Gruziji budu izložene prijetnjama, reagirao je u četvrtak u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenosi France presse.

"Budu li poduzete mjere koje predstavljaju prijetnje za naše baze, prijetnje za život naših vojnika i naše naoružanje, uvjeravam vas da nećemo ostati sjediti prekriženih ruku", rekao je Lavrov pred ruskim zastupnicima, naglasivši kako Rusija neće popustiti pred ucjenama.

Pročitajte više