Hrana se ne mora čuvati samo u hladnjaku, pogledajte druge načine

Foto: Index

POSTOJI nada za ukusniju, zdraviju i trajniju sutrašnjicu: napredna tehnologija danas nam omogućava da produžimo vijek trajanja hrane, uništimo bakterije i zaustavimo kvarenje, a u isto vrijeme očuvamo okus, teksturu i hranjive tvari, piše Wired.

Znanstvenici eksperimentiraju s raznim načinima očuvanja svježine hrane, a ovo su samo neki od njih.

"Plavi udar"


Najbolje za:
bobičasto i orašasto voće

Znanstvenici na Sveučilištu u Strathclydeu u Škotskoj osmislili su tehniku bombardiranja tekućine visokointenzivnim plavim svjetlom. Time nastaje oblik kisika koji uništava patogene.

Ova metoda trenutno se razvija i prilagođava za upotrebu na bobičastom voću i drugoj hrani.

Radiovalovi


Najbolje za:
jaja

Američko ministarstvo poljoprivrede razvilo je stroj koji uklanja salmonelu iz svježih jaja. Njegove elektrode šalju radiovalove kroz ljusku jajeta te gađaju prostor između bjelanjka i žumanjka, gdje živi salmonela.

Oblak plazme

Najbolje za: voće i povrće, sjemenje, salate

Hladna plazma stvara mješavinu dušičnih oksida, vodikova peroksida i drugih molekula koje ubijaju bakterije.

Mikro zrake

Najbolje za: kajgane, tjesteninu, losos

Pomoću termalne sterilizacije, pomoću mikrovalova, pakirana hrana kuha se pod pritiskom, a mikrovalovi ubijaju mikroorganizme u samo nekoliko minuta.

Za ovu tehniku zainteresiran je AmazonFresh.

Objava rata bacilima


Najbolje za:
salate, bobičasto voće

Zamislite probiotike za biljke. Znanstvenici voće i povrće prekriju dobrim mikrobima, poput bakteriofaga, koji onda unište loše mikrobe - poput salmonele i listerioze.

Ovu tehniku istražuju proizvođači hrane General Mills i Pillsbury.

"Nuklearna bomba"


Najbolje za: meso, voće i povrće, začine

Hrana se izlaže elektronima visoke energije – to jest radijaciji – koji uništavaju bakterijski DNK. Prema Carmen Moraru sa Sveučilišta Cornell, hrana pritom ne gubi aromu.
 

Pročitajte više