Novi detalji napada na američku bazu: "Došlo je do zabune oko toga čiji je dron"

Foto: EPA

Stiže više informacija o smrtonosnom napadu dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u kojem su ubijena tri vojnika. 

Prema dvojici američkih dužnosnika, protuzračna obrana nije uspjela zaustaviti napad nakon zabune oko toga je li nadolazeća bespilotna letjelica bila neprijateljska ili ne, kako je ranije izvijestio Wall Street Journal.

Američka bespilotna letjelica vraćala se u bazu u isto vrijeme, rekla su dva anonimna dužnosnika, a New York Times izvještava da protuzračna obrana nije odmah reagirala.

Jedan od dužnosnika rekao je da je dron za napad također letio nisko, što je faktor koji je možda pridonio tome da ga obrana baze ne zapazi. Dodali su da su oborena još dva drona koji su gađali druge obližnje lokacije.

Amerikanci: Dron je iranske proizvodnje, onaj kojim Iran opskrbljuje Rusiju

Neimenovani američki dužnosnik rekao je CBS-u da je dron koji je napao američku bazu iranske proizvodnje. Riječ je o tipu Shaheda, drona koji se koristi za jednokratni napad te kojim je Iran opskrbljivao Rusiju. 

Iran je zanijekao umiješanost, ranije rekavši da "nije uključen u donošenje odluka militantnih skupina otpora".

Krovna militantna skupina koju podržava Iran, a koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku, preuzela je odgovornost za napad

U kobnom napadu na bazu, pod imenom Toranj 22, ozlijeđeno je najmanje 34 osoba.

Američke trupe napadnute su više od 150 puta u Iraku, Siriji i Jordanu, kao i na ratnim brodovima u Crvenom moru, gdje su ih Huti napadali dronovima i projektilima. Ovo je bio prvi put da je netko ubijen u regiji od početka rata Izraela s Hamasom.

Bivši američki zapovjednik: Možemo ih napasti

Napad dronovima na američku bazu u Jordanu bio je "prirodan, neizbježan rezultat neodgovora ranije na način i na jeziku koji bi oni u regiji razumjeli", rekao je bivši zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva za Sky News.

General Kenneth F. McKenzie Junior, koji je tu ulogu obnašao između 2019. i 2022., rekao je da vjeruje da SAD ne bi trebao ništa isključiti i da svaki odgovor mora biti nešto što "mijenja ponašanje".

"Imamo mogućnost da napadnemo militantnu skupinu koja nas je izravno napala", rekao je za The World with Yalda Hakim.

"Korijenski uzrok problema je Iran"

"Trebali bismo razmisliti o traženju izvora, a to je Iran. To ne znači nužno napasti kopneni Iran, postoje i druge mete Iranske revolucionarne garde diljem regije i ne bismo trebali isključiti niti jedno geografsko područje dok razmišljamo o našem odgovoru.

"Ali ako namjeravamo odgovoriti, moramo biti sigurni da je to nešto što stvarno ima učinak na neprijatelja, a ponekad naši odgovori u prošlosti nisu postigli taj cilj."

Rekao je da je "korijenski uzrok problema Iran" i da tu zemlju treba promatrati više središnje dok se Amerika suočava s problemom".

"Ne bih isključio ništa, zemljopisno ili na neki drugi način", dodao je.

Američki šef diplomacije: Naš odgovor bi se mogao odviti na više razina

Američki odgovor protiv Irana mogao bi se odviti na više razina i biti održiv tijekom vremena, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

"Kao što je predsjednik rekao jučer, mi ćemo odgovoriti i taj bi se odgovor mogao odviti u više razina, dolaziti u fazama i biti održiv tijekom vremena."

Tko je napao Amerikance?

Pentagon je sugerirao da napad dronom u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske ima sličnosti s onima Kata'ib Hezbolaha.

Kata'ib Hezbollah je elitna iračka oružana frakcija bliska Iranu koja je osnovana nakon invazije Iraka pod vodstvom SAD-a 2003. godine. Granice između Iraka, Sirije i Libanona smatra zapadnim konstrukcijama, a američke trupe u Iraku stranim okupatorima.

Skupina je brzo stekla reputaciju izvodeći napade na vojne i diplomatske ciljeve u 2000-tima, koristeći razne napade - snajperske, raketne i minobacačke te aktivaciju bombi uz cestu. SAD ju je proglasio terorističkom organizacijom 2009. godine, a američki je napad dronom ubio njezina vođu Abu Mahdija al-Muhandisa 2020. u međunarodnoj zračnoj luci u Bagdadu.

Djeluju u sjeni, imaju tisuće boraca i golem arsenal oružja

Skupina djeluje u sjeni bez rukovodeće strukture i ima tisuće boraca i golem arsenal dronova, raketa i balističkih projektila kratkog dometa, kažu irački dužnosnici i članovi skupine.

To je najmoćnija oružana frakcija u Islamskom otporu u Iraku, vodilja tvrdolinijaških šijitskih naoružanih skupina koje su preuzele odgovornost za više od 150 napada na američke snage od početka rata između Izraela i Hamasa.

Iako je tehnički pod zapovjedništvom iračkog premijera, skupina često djeluje izvan zapovjednog lanca te je prkosila i osporavala vladine izjave u kojima se poziva na prestanak napada na američke snage.

SAD je nekoliko puta tijekom godina napao položaje, baze i središta za obuku i logistiku Kata'ib Hezbolaha. U srijedu je pogodio nekoliko ciljeva u uporištu u Jurf Al-Sakharu, 50 km južno od Bagdada u znak odmazde za napade dronovima i projektilima.

Pročitajte više