Novi lijekovi smanjit će prenošenje AIDS-a s majke na dijete

ZNANSTVENICI koji se bore protiv AIDS-a u Trećem svijetu došli su do uvjerljivih dokaza da jedna relativno jeftina kombinacija lijekova može smanjiti stopu prenošenja HIV-a s majke na dijete puno djelotvornije nego lijek koji se dosad upotrebljavao.

No i ta bi cijena u nekima od najsiromašnijih dijelova svijeta mogla i dalje biti ograničavajući faktor.

Znanstvenici odavno traže alternativu nevirapinu, lijeku za AIDS koji se danas najčešće upotrebljava u Trećem svijetu. Nevirapin je jeftin i djelotvorno sprečava zarazu djeteta, ali gotovo dvije trećine žena postanu otporne na taj lijek.

Kombinacija lijekova pokazala je veoma nisku stopu stvaranja otpornosti, a kao alternativa je dobra i zato što je razmjerno jeftina i lako se uzima.

"To dosta obećava za siromašne zemlje", kaže Francois Dabis, jedan od istraživača sa sveučilišta Victor Segalen u Bordeauxu.

No i ta kombinacija lijekova vjerojatno će stajati dvostruko više od osam dolara koliko stoji pojedinačna doza nevirapina za majku i novorođenče. Kako sada stvari stoje, kažu znanstvenici, neke zemlje nemaju ni za nevirapin.

"Ne smijemo biti previše optimistični", kaže dr. Mary Fowler, specijalistica za prijenos HIV-a s majke na dijete u američkome Centru za prevenciju bolesti. "Dugačak je put od ispitivanja do stvarnih programa".

Studija u kojoj je predstavljena nova kombinacija lijekova objavljena je u četvrtak u Bostonu na 12. godišnjoj konferenciji o retrovirusima, glavnom okupljanju znanstvenika koji se bave AIDS-om.



Pročitajte više