Novi postupak u otkrivanju sklonosti šećernoj bolesti tipa dva

ISTRAŽIVAČI su uspjeli otkriti poremećaj u proteinima koji upravljaju genskom ekspresijom u gušterači i jetri i utječu na pojavu šećerne bolesti, prenio je američki časopis Science.

Postupak se sastoji od analize cijeloga ljudskog genoma kako bi se otkrili ti poremećaji u proteinima koji uzrokuju pojavu dijabetesa tipa 2 kod odraslih.

Postupak bi mogao omogućiti otkrivanje genetske sklonosti neke osobe dijabetesu i pronalaženju novih lijekova, tvrde istraživači koje predvodi Richard Young s Whitehead instituta u Cambridgeu (Massachusetts).

"Otkrili smo uspješan postupak genetskog skeniranja radi utvrđivanja genske mape transkripcijskih čimbenika u ljudskom organu", kaže Duncan Odom, jedan od voditelja istraživanja.

"To nam omogućuje da otkrijemo skupinu gena u kojoj transkripcijski čimbenici djeluju kao sklopke i da shvatimo kako poremećaji u tim sklopkama mogu uzrokovati bolesti", dodao je.

U listopadu 2002., ekipa pod vodstvom Younga, profesora biologije na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Cambridgeu predstavila je taj postupak koji se rabio za otkrivanje stotinjak transkripcijskih čimbenika kod genoma kvasca.

Ovo istraživanje potvrđuje da se postupak može primijeniti i u analizi ljudskog genoma.

Postupci kojima su dosad raspolagali istraživači nisu omogućavali brzu analizu transkripcijskih čimbenika. Istraživanje samo jednog čimbenika moglo bi trajati godinama, a broj transkripcijskih čimbenika u čovjeka premašuje brojku od tisuću, tvrde znanstvenici.

Pročitajte više