Novi predsjednik HOK u pet godina isisao 875 tisuća kuna iz proračuna te komore

Foto: Hok.hr

VEĆINOM glasova na skupštini Hrvatske obrtničke komore (HOK), koja predstavlja preko 100 tisuća hrvatskih obrtnika, za predsjednika je izabran Dalibor Kratohvil. Dosadašnji predsjednik HOK Dragutin Ranogajec, inače nekadašnji HDZ-ov kandidat za župana Krapinsko-zagorske županije, nije se mogao kandidirati na to mjesto zbog ograničenog broja mandata. Naime, Ranogajec je bio predsjednik HOK u dva mandata. 

>> Otkrivamo koliko novca Obrtnička komora isplaćuje svojim županijskim šefovima

Kratohvil dolazi s mjesta predsjednika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije te je bio i potpredsjednik te organizacije, a o njemu smo detaljno pisali prošle godine kada smo otkrili da je samo na njega u proteklih pet godina utrošeno više od 875 tisuća kuna. 

Oko 75 posto prihoda HOK dolazi iz članarina

Kratohvil je došao do 875 tisuća kuna od HOK preko nagrada za rad, putnih naloga, leasinga automobila, naknade za gorivo i cestarinu te putne troškove. Podsjetimo da obvezne članarine i donacije iz proračuna pokrivaju oko 75 posto ukupnih prihoda HOK. No, krenimo redom. 

"Za opstanak obrtnicima je potrebna institucija koja će im biti podrška i koja će osluškivati njihove stvarne potrebe", rekao je Kratohvil u svom pozdravnom govoru kao novi predsjednik HOK-a dodajući da se gospodarstvo u posljednje tri godine našlo pred dosad neviđenim izazovima, dok se obrtnici i dalje bore s, kako kaže, "brojnim neizvjesnostima". 

Kratohvil je izabran temeljem programa u kojem je istaknuo da će u svom mandata podići razinu usluga koje HOK pruža svojim članovima. Najavio je i "izradu detaljnog i konkretnog programa za razvoj hrvatskog obrtništva". 

Gotovo 15 tisuća kuna mjesečno

"Obrtnicima je potrebno pružiti pomoć u pronalaženju prihvatljivih izvora bespovratnih sredstava te ih poticati na korištenje i sudjelovanje u projektima koji se financiraju iz europskih fondova", naglasio je Kratohvil. 

Podsjetimo, kako smo pisali, da dužnosnici HOK, predsjednici županijskih organizacija nisu u radnom odnosu u ovoj organizaciji, no dobivaju "mjesečne nagrade", a tu su još i putni troškovi, dnevnice i ostalo. Dugo godina bila je tajna koliko dobivaju čelni ljudi HOK-a, no prošle godine došli smo do dokumentacije koja je pokazala da je rekorder u isisavanju novca bio upravo Kratohvil. 

Kratohvil kao predsjednik obrtničke komore Primorsko-goranske županije za svoj je rad primao mjesečnu naknadu u iznosu od 5 tisuća kuna. Imao je službeni automobil, koji je nabavljen preko leasinga, a od 2015. godine do 31. kolovoza 2020. godine za nagrade za rad, putne naloge, leasing automobila, gorivo, naknade za cestarinu i drugo na Kratohvila je utrošeno ukupno 875.102,19 kuna, što je u prosjeku oko 15 tisuća kuna mjesečno. 

Prema revizorskom izvješću, HOK je u 2021. godini ostvario prihode od 22.6 milijuna kuna, od čega 15.6 milijuna kuna dolazi iz članarina koje su obvezne. Malo više od 5 milijuna kuna dobili su iz donacija te 2.5 milijuna kuna iz donacija iz državnog proračuna za EU projekte. U HOK-u je prošle godine bilo 36 zaposlenih.  

Pročitajte više