Novi predsjednik ICTY-a Theodor Meron

ZA PREDSJEDNIKA Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je izabran američki sudac Theodor Meron, a za potpredsjednika Talijan Fausto Pocar, priopćilo je tajništvo suda.

Na izvarednoj plenarnoj sjedici stalni suci ICTY-a aklamacijom su izabrali Merona i Pocara za nasljednike sudaca Clauda Jorde i Mohameda Shahabuddena, koji su ranije postali suci stalnog Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

Predsjednik Meron preuzet će dužnost 11. ožujka, a Fausto Pocar će to učiniti odmah, dodaje se u priopćenju.

Sudac Meron (72) u Haškom sudu je od studenog 2001. gdje je kao član Žalbenog vijeća slušao mnoge slučajeve iz Jugoslavije i Ruande. Ugledni je znanstvenik na području humanitarnog prava, ljudskih prava i međunarodnog kaznenog prava. Autor je knjiga i članaka koji su pridonijeli uspostavi međunarodnog kaznenog pravosuđa.

Predavao je međunarodno pravo na sveučilištima u New Yorku, Ženevi i Haagu, a radio je i za State Department. Radio je na uspostavi ICC-a te u upravnom vijeću ICRC-a.

Sudac Pocar (63) došao je na Haški sud 2001. s Milanskog sveučilišta gdje je predavao međunarodno pravo i bio dekan. Ima dugo iskustvo rada za UN, na polju ljudskih prava i humanitarnog prava. Član je Žalbenog vijeća i ICTY-a i Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (ICTR), gdje je sudjelovao na donešenju više konačnih presuda.

Predsjedava Žalbenim vijećem u slučaju ´Blaškić´.

Pročitajte više