OLUJA HARA ZAGREBOM

Novi udari vjetra u Zagrebu, dosad 700 intervencija i 5 ozlijeđenih

Foto: Index, Luka Stanzl/PIXSELL

JAK VJETAR koji od nedjelje navečer puše na području Zagreba tijekom cijele noći i dobrog dijela dana rušio je stabla, reklame, suncobrane, čupao krovove i dijelove fasada. Gradske službe su imale preko 700 intervencija, a pet osoba je ozlijeđeno.

Nakon što se predvečer u ponedjeljak vjetar u Zagrebu smirio, u kasnim je večernjim satima ojačao, a tijekom noći i ponovno počeo puhati snažnim udarima. Ipak, intenzitet bi trebao biti slabiji nego prethodne noći.

> Šaljite nam slike i snimke kaosa u Zagrebu, navedite ime naselja ili ulice, na desk@index.hr

Zagrebačke ulice bile su pune odlomljenih grana. Bilo je i problema u gradskom prijevozu. Ponegdje je bilo i razbijenih semafora, hitne službe i vatrogasci interveniraju cijelog dana, a policija je upozorila građane da ne izlaz ako ne moraju.

Cijelu noć udari vjetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat. Vatrogasci od jučer interveniraju po cijelom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na prometnicama. Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti. Do ranih jutarnjih sati odrađeno je 178 vatrogasnih intervencija diljem Zagreba, doznaje se od zagrebačkih vatrogasaca.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo cijelu zemlju zbog mogućnosti jakog vjetra i ekstremnih količina oborina.

> Upozorenje zagrebačke policije: Ne izlazite ako ne morate

Situaciju s nevremenom mogli ste od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati u ponedjeljak iz minute u minutu pratiti na Indexu:

22:29 "Trenutno se stanje smiruje i sad rješavamo zaostatke od dana. Imali smo u 30 sati preko 420 intervencija. Uglavnom su to bila uklanjanja stabala, limova sa zgrada i predmeta sa zgrada. Bilo je i desetak požara", rekao je u RTL Direktu zapovjednik postaje Novi Zagreb Mario Benković dok se s postrojbom nalazio na intervenciji u naselju Špansko. Dodao je da se sjeća sličnih dana, ali da ovakav ne pamti.

"Noć će definitivno biti duga i za profesionalce i za dobrovoljce od kojih je 30 dobrovoljnih vatrogasnih društava i deset profesionalnih vatrogasnih ekipa još uvijek na terenu", rekao je vatrogasni zapovjednik Benković. 

20:45 Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić rekao je u Dnevniku Nove TV kako je prioritet tijekom dana bilo čišćenje prometnica kako bi se promet neometano odvijao te da je u tijeku još 30-ak intervencija uslijed nevremena koje je poharalo Zagreb. 

Istaknuo je kako su vatrogasci intervenirali i kod odnešenih krovova koji, kako kaže, nisu bili izgrađeni po pravilima struke. Kalinić tvrdi da će zbog toga posla imati Državna građevinska inspekcija, no za njih je rekao da popodne ne rade, a da se ujutro ne javljaju na telefon. Najavio je da službe sada kreću s čišćenjem parkova i lišća.

Ni Kalinić, kao ni Bandić, ne vidi razlog za proglašenje elementarne nepogode. Ne može ni približno reći o materijalnoj šteti uslijed nevremena.

"Procjena štete će se raditi nakon što završi cijela priča. Štetu će sanirati osiguravajuće kuće, za onog tko je osiguran. Osim ako bude proglašena elementarna nepogoda, no ja ne vidim elemenata da bi se proglasila elementarna nepogoda. Oni koji su osigurani, ti će moći naplatiti svoju imovinu, oni koji nisu, nažalost, to neće moći", smatra Kalinić.

20:29 DVD Šestine koji je danas bio posebno zaposlen, a prilikom jedne intervencije lakše je ozlijeđen jedan njihov vatrogasac, objavio je na Facebooku fotografije s još jedne intervencije. S jedne kuće u Zagrebu otpao je krov. 

"Čini se da je duga noć pred nama... Budite oprezni, a probleme javljate na broj 0800 818 919", napisali su vatrogasci iz DVD-a Šestine.

Podsjetimo, riječ je o besplatnom telefonu koji je otvorio Grad Zagreb za građane zbog nevremena. 

19:20 Gradonačelnik Milan Bandić je novinarima ispred Muzičke akademije rekao da su gradske službe danas imale više od 700 intervencija.

Petero osoba imalo je lakše ozljede i pušteni su iz zagrebačke Klinike za traumatologiju, dok jedna starija žena čeka na operaciju bedrene kosti, izvijestio je Bandić nakon što je posjetio ozlijeđene. 

Kasnije je gostujući u RTL-u Danas otkrio da su sve službe na terenu, ZET, Zrinjevac, Zagrebačke ceste i Čistoća. Trenutno je angažirano oko 500 ljudi, a imali su oko 650 dojava u pozivni centar.

"Ljudi zovu svaki trenutak. Doći ćemo do svake kuće, svakog čovjeka", rekao je gradonačelnik i pozvao građane da se jave ako imaju problema.

Upitan zašto prije nije izdano upozorenje uz savjet roditeljima da ne šalju djecu u školu ako ne moraju, Bandić je odgovorio:

"Ja ne znam koje ste vi vijesti slušali, otkud ste znali da će biti ovakva oluja. Ovakve oluje nije bilo 50 godina. Ja sam u Zagrebu 45 godina i ne pamtim. Ništa se nije dogodilo, ozlijeđeno je 4-5 ljudi, sanirane su lakše ozljede", rekao je Bandić koji je u Klinici za traumatologiju posjetio baku kojoj je u nedjelju štand slomio bedrenu kost i koja će sutra biti operirana.

Bandić kaže da će do sutra u podne, kad bi se i nevrijeme trebalo smiriti, sanirati 50 posto štete. 

"Ostalo ćemo srediti do četvrtka. Otkazali smo jedino otvaranje Flora Arta za četvrtak. Ukopi će krenuti sutra od 12 sati. Sljemenska cesta je zatvorena, a tramvajski i autobusni promet u cijelom gradu funkcionira. Nema nikakve elementarne nepogode i nećemo je ni proglašavati", rekao je Bandić dodajući da je prvi stupanj pripravnosti gradskih službi u tijeku.

18:30 Hrvatske šume također su izdale priopćenje uslijed jakog nevremena.

"Zbog jakog vjetra noćas i jutros, zabilježeno je padanje stabala i grana u podsljemenskoj zoni i zoni park-šuma, stoga molimo građane da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i Maksimira. Građani koji žive uz šumu trebaju izbjegavati zonu šume i parkova u svim dijelovima Hrvatske gdje puše olujni vjetar. Čim to okolnosti budu dopuštale, Hrvatske šume će pristupiti sanaciji", navode Hrvatske šume u priopćenju.

17:30 "Vjetar je i dalje nemilosrdan pa se broj intervencija ne smanjuje. Neki su se i ozljedili, srećom, samo lakše.

Na snazi je i dalje upozorenje policije da ne izlazite, osim ako nije nužno, a to se posebno odnosi na starije osobe i djecu.

Podsjećamo da građani mogu na broj 0800818919 dojaviti sve probleme koji se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu", napisali su na Facebooku iz DVD-a Šestine.

16:50 Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je u ponedjeljak od 11 do 15 sati 89 poziva građana zbog pada stabala i oštećenja krovišta zbog vremenskih neprilika, a ranije je izdano upozorenje da su u Zagrebu mogući udari vjetra jačine od 65 do 120 km/h.

"Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 51 poziv građana u kojima prijavljuju pad stabla na kolnik ili drugu javnu površinu, 29 poziva za pomoć jer im je vjetar otrgnuo dio krovišta i devet poziva u kojima je prijavljen pad stabla na automobil", stoji u popodnevnom MUP-ovom izvješću o stanju na terenu. 

MUP je također upozorio građane da zbog jakog vjetra bez potrebe ne izlaze na otvoreno i da koriste javni prijevoz. 

Ranije je na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen prvi stupanj pripravnosti, a iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu osam tisuća vatrogasaca koji saniraju nastalu štetu te da su službe na terenu 24 sata.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da se ovakvo nevrijeme u Zagrebu ne pamti u zadnjih 45 godina. 

Iz Hrvatskih šuma jutros su izdali upozorenje građanima da se što manje zadržavaju u zonama šuma i parkova u svim dijelovima Hrvatske u kojima puše olujni vjetar. 

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za opasno vrijeme za regije oko Zagreba, Osijeka, Gospića, Rijeke, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije.

16:40 Ako vam je nevrijeme oštetilo kuću ili automobil, možete dobiti naknadu štete. OVDJE doznajte kako.

16:05 Na južnoj strani, iznad ulaza hitne pomoći, s glavne zgrade KBC-a Zagreb na Rebru, uzrokovano olujnim nevremenom, odvojio se i pao veliki komad fasade i izolacije.

16:00 Tramvajske linije prometuju redovito.

​Autobusne linije 140 i 232 privremeno ne prometuju zbog uklanjanja stabala s prometnica, dok autobusna linija 227 vozi izmijenjenom trasom preko ulice Melinišće.

Vremenske neprilike otežavaju i usporavaju promet na širem gradskom području te autobusne linije prometuju s većim odstupanjem od reda vožnje.

​Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet osim za vozila s posebnom dozvolom. 

15:40 Prilikom intervencije u zagrebačkim Gajnicama ozlijeđen je i jedan vatrogasac DVD Šestine.

15:30 Zbog pada električnog napona, zastoj tramvaja je na području između Sopota i Zapruđa te je iz tog razloga autobusnoj liniji 607 produljena trasa do Zapruđa. Autobusne linije 140 i 232 privremeno ne prometuju zbog uklanjanja stabala s prometnica, dok autobusna linija 227 vozi izmijenjenom trasom preko ulice Melinišće. Vremenske neprilike otežavaju i usporavaju promet na širem gradskom području te autobusne linije prometuju s većim odstupanjem od reda vožnje. ​Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet osim za vozila s posebnom dozvolom. 

15:10 Vjetar je srušio i lim s krova zgrade u Donjoj Kustošiji.

15:00 Povodom jakog nevremena koje je zahvatilo veći dio Hrvatske sinoć i danas posebnim se priopćenjem oglasio Državni hidrometeorološki zavod. Izdali su niz novih upozorenja. OPŠIRNIJE

14:00 Tramvajski promet je redovit. ​Autobusna linija 140 privremeno ne prometuje zbog uklanjanja stabala s prometnica. Vremenske neprilike otežavaju i usporavaju promet na širem gradskom području te autobusne linije prometuju s većim odstupanjem od reda vožnje. ​Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet osim za vozila s posebnom dozvolom.

13:30 Tramvaji ne voze Maksimirskom cestom u smjeru istoka. Vatrogasci čiste cestu, a desetak tramvaja stoji u mjestu.

13:20 Zbog puknuća cjevovoda, bez vode su potrošači u Fruškogorskoj i Pierottijevoj ulici. Opskrba pitkom vodom osigurana je autocisternom.
Bez vode su i potrošači u Ulici Smrekovec.

13:10 Na gradskim grobljima danas su otkazani svi planirani ukopi, dok će se ispraćaji održavati prema rasporedu samo u krugu mrtvačnice. S ukopima će se nastaviti čim za to budu stvoreni uvjeti. Ispraćaji na krematoriju odvijaju se neometano.

Iz sigurnosnih razloga mole se građani da ne posjećuju groblja dok se vremenski uvjeti ne stabiliziraju.

13:00 Zbog olujnog vjetra pao limeni krov sa zgrade u Ježevskoj ulici u Zagrebu. Opširnije

12:15 Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za opasno vrijeme za regije oko Zagreba, Osijeka, Gospića, Rijeke, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije, dok je za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog jake i mjestimice olujne bure, koja će puhati od 65 do 130 km/h.

Na području Zagrebačke regije, DHMZ je upozorio da su tijekom današnjeg dana mogući olujni i orkanski udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a moguća je jačina udara od 65 do 120 km/h.

Građane upozoravaju da budu spremni "na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina, te da je moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom".

12:10 Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je jutros do 7:15 sati 240 intervencija operativnih službi, na sastanku gradskih koordinacijskih službi proglašen je prvi stupanj pripravnosti zbog vremenskih neprilika, a izdano je i upozorenje da su u Zagrebu mogući udari vjetra jačine od 65 do 120 km/h.

"Do 7,15 sati Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija operativnih službi, a dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra", stoji u jutrošnjem MUP-ovom izvješću o stanju na terenu u kojemu su i upozorili građane da zbog vjetra ne izlaze na otvorene bez potrebe.  

Na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen i prvi stupanj pripravnosti. Iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu osam tisuća vatrogasaca koji saniraju nastalu štetu te da su službe na terenu 24 sata.

12:00 Na kafić Oliver Twist u Tkalči je palo veliko stablo. Terasa je uništena. Pogledajte fotografije.

11:40 Najjači udar vjetra do sada je bio 101 kilometar na sat

11:30 Pogledajte fotografije iz Sopota, stablo je palo po parkingu i poklopilo automobile. FOTO

11:00 Vatrogasci su tijekom vikenda imali jako puno posla u unutrašnjosti. Opisali su gdje su sve intervenirali i dodali kako se na karlovačkom području očekuju poplave. Opširnije.

10:40 Šteta u centru Zagreba je ogromna.

10:35 Policija je počela zbrajati štetu, no pošto puše jak vjetar, očekuje se da će biti još dosta štete.

Tijekom protekla 24 sata na području Zagreba evidentirano je više materijalnih oštećenja uslijed pada stabala u gradu.

Na Maksimirskoj cesti jutros oko 5 sati stablo je palo na tramvaj u pokretu, pri čemu nije bilo ozlijeđenih osoba, a zastoj u tramvajskom prometu u smjeru zapada trajao je od 5:30 do 9:30 sati.

Među ostalim, u Rakitju je nedugo iza ponoći stablo palo na dva strujna kabela koji su potom pali na kolnik, a promet je bio obustavljen do jutarnjih sati, a na Rokovom perivoju zbog pada stabla hrasta duljine 20 metara oštećen je betonski zid i srušena metalna ograda.

Policija navodi da su nastradali i osobni automobili kada su u Medvedgradskoj ulici s fasade zgrade otpale dvije mramorne ploče te oštetile osobni automobil, dok se u Savskoj cesti sa zgrade odlomio dio fasade te pao na parkirani osobni automobil i tom prilikom je na vozilu oštećeno vjetrobransko staklo i poklopac motora.

U Ježevskoj ulici sa zgrade je pala limena konstrukcija krovišta dimenzija 40 x 20 metara, ali uslijed pada konstrukcije nije bilo oštećenja druge imovine.

10:30 I dalje jako puše u Zagrebu

10:11 Još jednom ponavljamo upozorenje policije.

"Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučamo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje", stoji u priopćenju zagrebačke policije.

10:10 Sinoć su ozlijeđene dvije žene.

"Na Trgu bana Josipa Jelačića došlo je do prevrtanja drvenog štanda koji je pao na 80-godišnjakinju koja je tom prilikom teže ozlijeđena, dok je na Črnomercu uslijed jakog vjetra došlo do rušenja drvenog štanda na 61-godišnjakinju koja je tom prilikom zadobila površinske ozljede", navodi se u priopćenju policije.

10:02 Pogledajte kako jutros izgledaju zagrebačke ulice. FOTOGALERIJA

10:00 Ovako je trenutno stanje u zapadnom dijelu grada

09:50 Javio se i Milan Bandić. Opširnije

9:43 U Zagrebu je proglašen prvi stupanj pripravnosti.

9:40 Zbog prekida u opskrbi električnom energijom u prekidu je tramvajski promet od Maksimirske ceste do Dubrave. Uvedene su izvanredne autobusne linije od Maksimirske ceste do Dubrave. Od Dubrave do Dupca tramvajske linije prometuju redovno.

Autobusne linije 102, 133, 138, 139, 140, 141, 143, 148, 176, 227 i 232 privremeno ne prometuju zbog uklanjanja stabala s prometnica.

Vremenske neprilike usporavaju promet te autobusne linije prometuju s većim odstupanjem od reda vožnje.

​Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet osim za vozila s posebnom dozvolom. Dijelom ulice Gornje Prekrižje i Mirogojske ceste prometuje se otežano zbog uklanjanja stabala s prometnica.

9:25 Besplatna linija za dojave o poteškoćama: ​Za dojave o poteškoćama uzrokovanih vremenskim neprilikama, koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu, otvorena je besplatna linija 0800 818 919.

9:16 Zbog prekida u opskrbi električnom energijom u prekidu je tramvajski promet od Maksimirske ceste do Dubrave. Uvedene su izvanredne autobusne linije od Maksimirske ceste do Dubrave. Od Dubrave do Dupca tramvajske linije prometuju redovno.

Autobusne linije 102, 133, 138, 139, 140, 141, 143, 148, 176, 227 i 232 privremeno ne prometuju zbog uklanjanja stabala s prometnica.

Vremenske neprilike usporavaju promet te autobusne linije prometuju s većim odstupanjem od reda vožnje.

​Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet osim za vozila s posebnom dozvolom. Dijelom ulice Gornje Prekrižje i Mirogojske ceste prometuje se otežano zbog uklanjanja stabala s prometnica.

9:14 Hrvatske šume poslale su upozorenje za cijelu Hrvatsku.

"Zabilježeno je padanje stabala i grana u podsljemenskoj zoni i zoni park-šuma, stoga molimo građane da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i Maksimira. Građani koji žive uz šumu trebaju izbjegavati zonu šume i parkova u svim dijelovima Hrvatske gdje puše olujni vjetar. Čim to okolnosti budu dopuštale, radnici Hrvatskih šuma će sanirati pogođena područja", rekla je glasnogovornica Ana Juričić Musa za Media servis.

9:07 MUP je izvijestio kako je do 7:15 sati Županijski centar 112 Zagreb zabilježio 240 intervencija operativnih službi. Dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra (pješak na Trgu bana J. Jelačića i ženska osoba na koju je pala grana na Črnomercu).

9:00 >> Meteolarm na snazi za cijelu Hrvatsku: U Zagrebu mogući udari vjetra do 120 km/h

8:35 Zbog prekida u opskrbi električnom energijom u prekidu je tramvajski promet od Kvaternikovog trga u smjeru Dubrave i Dupca. Uvedene su izvanredne autobusne linije.

Autobusne linije 102, 133, 138, 139, 140, 142, 143, 227 i 232 privremeno ne prometuju zbog uklanjanja stabala s prometnica.

Vremenske neprilike usporavaju promet te autobusne linije prometuju s većim odstupanjem od reda vožnje.

​Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet osim za vozila s posebnom dozvolom. Dijelom ulice Gornje Prekrižje prometuje se otežano zbog uklanjanja stabla s prometnice.

8:19 Javili su se i zagrebački vatrogasci. "Od jučer do ranih jutarnjih sati odrađeno je 140 intervencija i radi se na njih još 20. Prvo se odrađuju intervencije u kojima su ugroženi ljudski životi nakon čega slijede intervencije na prometnicama. Broj telefona 193 je pretrpan pozivima i molimo Vas da zovete u slučaju krajnje nužde. Molimo predstavnike medija da ne zovu jer opterećuju djelatnike u centrali", poručili su zagrebački vatrogasci putem svog Facebook profila.

8:15 Iako je i inače u jutarnjim satima gužva u Zagrebu, čitatelji nam javljaju kako je danas stanje triput gore nego inače. Ovo je slikano kod Mosta mladosti.

"Nikad nije pristup mostovima bio toliko zakrčen", piše nam čitatelj.

8:14 Zbog prekida u opskrbi električnom energijom u prekidu je tramvajski promet od Kvaternikovog trga u smjeru Dubrave i Dupca. Uvedene su izvanredne autobusne linije.

U tijeku je normalizacija tramvajskog prometa u smjeru Borongaja te od Sopota do Zapruđa.

Autobusne linije 102, 133, 138, 139, 140, 142, 143, 227 i 232 privremeno ne prometuju zbog uklanjanja stabala s prometnica.

Vremenske neprilike usporavaju promet te autobusne linije prometuju s odstupanjem od reda vožnje.

8:13 Olujni vjetar je tijekom cijele noći rušio stabla, a od jutra stvara poteškoće u gradskom prometu. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i dobrovoljna vatrogasna društva od jučer popodne su odradili preko 150 intervencija. Intervencije su se većinom odnosile na uklanjanje stabala i grana, ali je bilo i par manjih intervencija gašenja požara. Trenutno je u tijeku dvadesetak intervencija. Na terenu su cijelu noć bile i sve dežurne ekipe Zagrebačkog Holdinga, objavili su iz Ureda za hitne situacije Grada Zagreba.

7:44 U tijeku je normalizacija prometa na linijama 1, 9 i 17 te Maksimirskom cestom.

Autobusne linije 102, 133, 138, 139, 140, 142,143, 227 i 232 privremeno ne prometuju zbog uklanjanja stabala s prometnice.

Vremenske neprilike usporavaju promet te autobusne linije 121, 123, 137, 208 i 223 odstupaju od reda vožnje.

Ovo su slikali naši čitatelji


Vlaška ulica


Ravnice

Špansko


Špansko


Razvoj događaja pratite na Indexu

Pročitajte više