DHMZ objavio posebno priopćenje i niz novih upozorenja. Najgore još nije prošlo

DHMZ objavio posebno priopćenje i niz novih upozorenja. Najgore još nije prošlo
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, DHMZ

POVODOM jakog nevremena koje je zahvatilo veći dio Hrvatske sinoć i danas, posebnim se priopćenjem oglasio Državni hidrometeorološki zavod.

"Izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile su u nedjelju i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujan sjeverni vjetar, bura i jugo najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku.

Jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad. Obilna kiša mjestimice je uzrokovala bujične poplave u Istri, a naglo su počeli rasti vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une.

Nepovoljno vrijeme posljedica je snažne ciklone sa središtem iznad južne Italije i jake anticiklone nad sjeverozapadnom Europom. Između ta dva sustava nastale se velike razlike u tlaku zraka uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, dok je ciklona nad Hrvatsku, osobito Jadran i Dinaride donosi s juga veliku količinu vlage", priopćili su iz DHMZ-a.

Analiza prizemnog tlaka zraka (MSLP) i temperature na 2 m, 13. 5. 2019. u 6 UTC

Do ponedjeljka ujutro nerijetko je pala obilna oborina. U tablici dolje prikazane su neke izmjerene 24 satne količine oborine.

U tablici dolje prikazani su neki najjači udari bure, sjevernog vjetra i juga u prvom dijelu ponedjeljka.

U nastavku ponedjeljka vrijeme će još biti izrazito nepovoljno pa se preporučuje praćenje upozorenja na DHMZ-ovoj internetskoj stranici i Meteoalarmu te savjeta nadležnih službi.

U utorak će još biti vjetrovito, osobito na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zbog jake i olujne bure, a u unutrašnjosti će jak sjeverni vjetar kroz dan postupno slabjeti. U srijedu će slabjeti i bura na Jadranu, pa će se s obzirom na vjetar u srijedu situacija postupno smiriti.

Što se oborine tiče, situacija i dalje ostaje nepovoljna, pogotovo u unutrašnjosti gdje će još i u iduća dva dana biti mnogo kiše. Slika dolje pokazuje prognozirane akumulirane količine oborine tijekom ponedjeljka, utorka i srijede.

Prognozirana akumulirana količina oborine (mm) od 13. 5. 2019. u 00 UTC do 16. 5. 2019. u 00 UTC

Zbog obilne količine kiše i dalje postoji opasnost od lokalnih bujičnih te osobito riječnih poplava.

Naglo rastu vodostaji

Vodostaji Une su u naglom porastu, a u Hrvatskoj Kostajnici će vodostaji Une tijekom utorka vrlo vjerojatno ući u izvanredno stanje obrane od poplava.

Također naglo rastu vodostaji Gornje Dobre kod Ogulina, Korane, Mrežnice, Kupe i Gline. Očekivani maksimum vodostaja u Karlovcu je u utorak, te bi na Kupi vodostaji mogli ući u redovne/izvanredne mjere, a na Korani bi mogli ući u izvanredne mjere obrane od poplava.

U naglom porastu su vodostaji lijevih pritoka Save (Ilova, Lonja, Česma, Pakra, Orljava...) za koje se također predviđa ulazak u mjere obrane od poplava.

Vodostaji srednje i donje Save će od sredine prema kraju tjedna biti u porastu sukladno dotocima hrvatskih i bosanskih rijeka koji bi mogli biti značajni.

Uz spomenuto pritjecanje hladnog zraka kiša će u višim predjelima gorske Hrvatske (uglavnom iznad 700 m n/v) tijekom noći na utorak prelaziti u susnježicu i snijeg, a očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača, osobito u višim predjelima Like.

Priopćenje o vodostajima

Uslijed intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna, u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta, posebice na slivu Save, Une i Kupe, priopćio je DHMZ.

Vodostaji Une su u porastu s tendencijom porasta, u domenama od srednjih do visokih voda. Tijekom dana se očekuje značajan porast vodostaja, a maksimum u Hrvatskoj Kostajnici bi mogao biti tijekom sutrašnje večeri/noći (14.05.2019.) kada se očekuje vrh vodnog vala te bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje mjera obrane od poplava.

Vodostaji na slivu Kupe u gornjim dijelovima sliva (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Glina) su u naglom porastu te su vodostaji na pripadnim hidrološkim postajama ušli ili će uskoro ući u domene obrane od poplava. U Karlovcu na Kupi i Korani vodostaji će danas dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava, a vrh vodnog vala očekuje se tijekom sutrašnjeg dana (14.05.2019.), kad bi vodostaji mogli ući u redovne i izvanredne mjere obrane od poplava. Nizvodno od Karlovca vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Očekuje se da će vodostaji dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava tijekom večeri/noći. Vrh vodnog vala u Farkašiću može se očekivati tijekom četvrtka (16.05.2019.). U Ogulinu (Gornja Dobra) tijekom današnjeg dana postoji mogućnost poplavljivanja.

Vodostaji Save i njenih lijevih pritoka su u porastu s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu (15.05.2019.) s očekivanim vrhom vodnog vala u petak (17.05.2019.). Vodostaji u Jasenovcu dosegnuli su pripremno stanje obrane od poplava te se sutra tijekom dana očekuje da će vodostaji biti u redovnim mjerama obrane od poplava, s vrhom vodnog vala u petak (17.05.2019.). Zbog vremenske situacije u BiH vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu.

Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, sjeverne i srednje Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara