Novi uspjesi francuskih znanstvenika u borbi protiv AIDS-a

FRANCUSKI su znanstvenici postigli velike uspjehe u liječenju zaraženih HIV-om uz pomoć tzv. terapeutskog cjepiva koje pomaže imunološkom sustavu zaražene osobe da kontrolira virus.

Terapeutsko cjepivo može se koristiti kod zaraženih osoba kod kojih se bolest još nije razvila, prenosi njemački tjednik ´Der Spiegel´. Zahvaljujući cjepivu imunološki sustav nekih pacijenata vrlo je uspješno držao virus pod kontrolom, kazala je Christine Katalama iz pariške bolnice Pitie Salpetriere na konferenciji o AIDS-u u Bostonu.

Godinu dana nakon cijepljenja virus je kod svakog četvrtog pacijenta zadržan pod kontrolom, tvrde znanstvenici koji se nadaju da bi se u roku od tri do pet godina mogla postići stopostotna uspješnost.

Doduše, zaraženi nisu izliječeni, upozoravaju imunolozi dodajući kako cjepivo uzročnika bolesti samo kontrolira, a ne uništava.

Znanstvenici su proveli dva istraživanja. Prvu skupinu predvodio je Yves Levy iz bolnice Henri Mondor u Creteilu, predgrađu Pariza. Oni su cijepili 33 osobe zaražene HIV-om, a nakon devet mjeseci prekinuta je kombinirana terapija. U sljedeća tri mjeseca osam pacijenata, odnosno 24 posto, nije trebalo nikakvo liječenje. U kontrolnoj skupini, u kojoj su bile osobe koje nisu cijepljene, samo pet posto nije trebalo liječenje.

U drugoj studiji Christine Katalama i njezini suradnici cijepili su 48 pacijenata. U 61 posto slučajeva primijećena je pozitivna imunološka reakcija s tzv. CD4 stanicama, a kod 55 posto s CD8 stanicama. Pomoću broja tih specijaliziranih obrambenih stanica može se slijediti razvoj infekcije i obrambena reakcija tijela.

Zasad je riječ samo o pokušajima, ali mi smo identificirali nešto vrlo važno, tvrdi Katalama.

Trenutačno u svijetu živi oko 42 milijuna ljudi zaraženih virusom AIDS-a, a procjenjuje se da bi se bez pojačane prevencije do 2010. godine moglo zaraziti 45 milijuna ljudi. Terapeutsko bi cjepivo moglo pomoći zaraženima, ali ne može zdrave zaštititi od zaraze.

Pročitajte više